KOMENTAR: Izbor ministra Marina Piletića je uspjeh svih hrvatskih gradonačelnika!

Hrvatska udruga gradova i predsjednik Željko Turk mogu biti zadovoljni, kao vjerojatno i mnogi gradonačelnici, budući da je danas Hrvatski sabor potvrdio dosadašnjeg gradonačenika Novske Marina Piletića za novog Ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nakon ministra Olega Butkovića koji je s pozicije gradonačelnika Novog Vinodolskog došao na poziciju ministra za infrastrukturu i postao jedan od najprepoznatljivijih članova Vlade u proteklom desetljeću, Piletić dobiva priliku pokazati svoja znanja i vještine koja su skromnu Novsku nesumnjivo istaknula na karti Hrvatske.

Najpoznatija promjena dogodila se u pokretanju niza lokalnih razvojnih projekata koji su omogućili privlačenje izdašnih EU sredstava za brojne avangardne projekte, ali najveća promjena  dogodila se u identitetskom smislu, budući da je dotada ruralna Novska na razmeđi Moslavine i Slavonije postala nacionalni sinonim za industriju računalnih igara, tzv. gaming koji u svijetu ostvaruje promet od preko 170 milijardi USD. To je potvrda kako se u Novskoj uz pomoć županije i razvojnih agencija radilo na duži rok, provodile su se aktivne imigracijske politike, ulagalo se u kadrovsku infrastrukturu i obrazovanje, a usput se kontinuirano organizirao niz globalno priznatih evenata sa svjetski priznatim stručnjacima. Stoga uopće ne čudi što nisu izostali primjereni rezultati i što se dogodila promjena.

Imenovanje Piletića je dodatna potvrda kako se u bazenu lokalne samouprave nalaze vrlo vrijedni i sposobni kadrovi te kako treba raditi razlike između manjih općina te sve agilnijih i progresivnih gradskih uprava koje funkcioniraju učinkovito poput skandinavskih, bavarskih ili flamanskih samouprava. Redakcija časopisa KOMUNAL kroz organizaciju niza sektorskih evenata i inicijativa može posvjedočiti kako na terenu postoje izvrsni stručnjaci koji odgovorno obnašaju javne dužnosti i koji imaju ozbiljan potencijal za unaprjeđenje najviše razine vlasti u RH.

Prilika je to i za druge marljive lokalne čelnike za preuzimanje odgovornih državnih funkcija jer recentni razvoj događaja potvrđuje kako ćemo i ubuduće vrlo teško gledati poduzetnike u Vladi, a stereotipna politička regrutiranja iz liječničkih krugova ili akademske zajednice očito ne nude potrebne kapacitete za suočavanje s milenijskim kriznim izazovima. Aktualna globalna kriza nameće potrebu brzog i energičnog rješavanja niza izazova, umjesto uobičajenih odgoda rješavanja mnogih razvojnih, povijesnih, ali i svjetonazorskih pitanja. Tu su lokalni čelnici u velikoj prednosti jer su uobičajeno prisiljeni rješavati niz lokalnih pitanja, defaultno poznaju cijeli sustav, od razine seoske komunikacije, rada mjesnih odbora, nadzora komunalnog sustava, provođenja javne nabave pa sve do komunikacije s najvišim tijelima vlasti u državi. Uobičajeno je kako uspješne i učinkovite samouprave nalazimo u Istri, Primorju ili Međimurju, a Piletić uz svoje druge saborske kolege poput Jakšića iz Koprivnice ili Mandarića iz Đakova potvrđuje kako je stasala nova generacija političara odraslih uz videoigre i internet, a nesumnjivo je kako oni mogu znatno unaprijediti kulturu političkog djelovanja i izričaj u javnom prostoru.

Ne treba idealizirati čelnike lokalnih samouprava, ali rezultati Piletića i njegovih sada već bivših kolega potvrđuju kako su neke sredine u proteklom desetljeću postale velika gradilišta, a mnogim potezima oni su učinili njihove sredine nacionalno prepoznatljivim mjestima. Takav pristup nameće potrebu za švicarskim razvojnim modelima u kojima svako selo može imati komunalnu infrastrukturu Zuricha i sve sredine imaju jednake mogućnosti za nove ideje, nove poglede i nove investicije.

Veliko ministarstvo koje je do sada vodio Josip Aladrović pokriva nadležnosti u području gospodarstva, lokalne samouprave i socijale te zadire u srž obiteljskih i društvenih odnosa. Mnogi očekuju kontinuitet uspješnih politika, ali i energično donošenje novih mjera koje će poboljšavati kvalitetu života u RH te zaustaviti negativne migracijske procese. Novi ministar Marin Piletić ima dobru priliku postati prepoznatljiv član Vlade i preokrenuti mnoge procese u svome resoru, posebice na ruralnim područjima.

Kratki životopis:

Marin Piletić rođen je 12. siječnja 1983. godine u Novskoj. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završio u Novskoj, a 2008. završava studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stekavši naziv profesora hrvatskog jezika i književnosti te povijesti. Osnivač je Udruge mladih Novska u kojoj je obnašao dužnosti potpredsjednika i tajnika. Radio je u Osnovnoj školi Novska, bio je i predsjednik je Mjesnog odbora Novska, a od prosinca 2008. bio je zamjenik gradonačelnika Grada Novske. Član je HDZ-a od 1999. godine i obnašao je niz dužnosti na razini stranke i Mladeži. Gradonačelnik Novske je postao na izborima 2017. u prvom krugu, a drugi mandat je također osvojio  u prvom krugu izbora 2021. s osvojenih 63,72 posto glasova. Kroz dva mandata, koliko je vodio Novsku, realizirao je niz razvojnih projekata.

Napisao: Marijan Kavran, glavni urednik časopisa Komunal

Komentiranje nije dozvoljeno.