VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA DIVLJIH DEPONIJA: Iz kanala u Čabru uklonjeno 5 tona otpada

Protekli je vikend diljem Hrvatske održana velika akcija čišćenja divljih deponija u sklopu projekta „Rezolucija Zemlja“ Večernjeg lista. Akcija je održana na više od 30 lokacija, a sudjelovalo je više od 5.000 ljudi koji su zajedno iz prirode uklonili 100 tona otpada. Čistilo se i u velikim gradovima i malim mjestima, od Osijeka pa sve do Dalmacije.

Među lokacijama na kojima se provodilo čišćenje je i Gerovo na području Čabra. Iz kanala koji služi obrani od poplava i koji direktno utječe na kvalitetu vode rijeke Čabranke, a potom i Kupe, uklonjeno je ukupno 5 tona otpada. Akciju su predvodili članovi Udruge Ranger – Čuvari prirode te istaknuli kako je količina otpada bila zastrašujuća. „Ne odbacuju se samo plastika, odjeća, boce, namještaj, željezo, već i leševi životinja nakon kolinja. Ovo je ekološka bomba, odnosno ekocid. Pet tona otpada u vodi, izvoru života“, poručili su nakon provedene akcije i nadodali kako će predložiti Hrvatskim vodama da u narednom periodu, uz pomoć zainteresiranih mještana, samostalno očiste cijeli kanal.

Ove akcije čišćenja bile su vrhunac, ali ne i kraj projekta „Rezolucija Zemlja“, poručuju organizatori. Slične akcije nastavit će se i u budućnosti jer je glavni cilj projekta spojiti konkretne društveno-korisne ekološke aktivnosti te na taj način utjecati na javnost i aktivno širiti svijest o okolišu i njegovoj zaštiti.

Komentiranje nije dozvoljeno.