IZGRADNJA AGLOMERACIJE U KARLOVCU: Primjedbe na radove u karlovačkoj Zvijezdi

Aglomeracija Karlovac – Duga Resa je projekt vrijedan 67 mil. EUR i načelno se odvija prema planiranoj dinamici, ali posljednjih mjeseci pažnju javnosti privlače primjedbe lokalne zajednice i građana za izvršene radove u staroj gradskoj jezgri. Dio lokalnih protagonista se žali na vrstu izvedenih radova, na već nastala oštećenja te upozoravaju na moguće dodatne štete tijekom završetka ovog važnog projekta za grad Karlovac. Iz komunalne tvrtke ViK Karlovac medijima odgovaraju vrlo detaljno te ističu kako će sve eventualne štete biti namirene, a oštećene zgrade sanirane.

Sam projekt ima dobru tehničku strukturu jer obuhvaća izgradnju (65 km) i rekonstrukciju (6,9 km) sustava odvodnje, rekonstrukciju (28,1 km) i dogradnju (5,8 km) sustava vodoopskrbe, izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja na UPOV-u i nabavu vozila za održavanje sustava odvodnje, odnosno nabavu mjerne opreme za optimizaciju rada UPOV-a. 

Neosporno je kako je projekt vrlo složen, već sa samog stajališta vodno-komunalnih zahvata i izgradnje nove infrastrukture, ali posebno sa stajališta konzervatora i zaštite stare graditeljske baštine unutar karlovačke Zvijezde. Međutim, uočljivo je kako je ovaj komunalni projekt dobio snažnu političku konotaciju i kako se kroz njega lome mnoga koplja u skladu s političkom kulturom u RH, a mediji prenose kako se o tome već pisalo Europskoj komisiji, odnosno predsjednici Ursuli von der Leyen. Ogulinsko gradsko vodstvo je navodno izrazilo bojazan kako će objedinjena komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o. snositi posljedice realizacije projekta. Ista tvrtka treba biti pružatelj usluga i za druge sredine u većini Karlovačke županije, zbog čega neki lokalni političari strahuju kako će se ovaj projekt odraziti na buduće poslovanje i pružanje vodnih usluga u Županiji.

Šteta što je najveći komunalni projekt u Karlovcu kojeg su uredno odobrila domaća i EU nadležna tijela, i koji je kako ističu u ViK prošao sve kontrole bez korekcija, zapeo u samoj realizaciji, odnosno u nekoj manjoj dionici od par stotina metara. Nedvojbeno je kako će se šteta utvrditi i sanirati, ali ostaje medijski dojam kako veliko neslaganje postoji i po pitanju okrupnjavanja i pripajanja Vodovoda i kanalizacije d.o.o.Ogulin koji bi unutar nove karlovačke tvrtke trebao imati status podružnice.

Komentiranje nije dozvoljeno.