IFAT 2018 postavio nove rekorde i trendove

Rekordno 51. izdanje svjetskog sajma zaštite okoliša, upravljanja vodom, odvodnjom, otpadom i sirovinama u petak je uspješno zaključeno. Brojke pokazuju rastuće zanimanje za temu i probleme zaštite okoliša – nchenu se od 14. do 18. svibnja okupilo preko 3.300 izlagača, zabilježeno je čak 141.000 posjetitelja, što je povećanje od 4% u odnosu na 2016. godinu. Iskustva, znanje i ideje podijelili su međunarodni stručnjaci za okoliš, odvodnju i gospodarenje otpadom, političari i donositelji odluka iz cijelog svijeta.

U fokusu: Industrija 4.0 i digitalizacija

Stalno povećanje ulaganja u komunalnu infrastrukturu i rastuća svijest o potrebi održivog gospodarenja resursima dovodi do pravog bujanja industrije zaštite okoliša. IFAT je naglasio trendove i u prvi plan istaknuo pitanja recikliranja plastike, održivog gospodarenja vodom i otpadom te digitalne transformacije.  Njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze tijekom otvaranja Sajma apostrofirala je potrebu smanjenja upotrebe sirovina, posebno plastike te naglasila da društvo treba odvojiti gospodarski rast od potrošnje sirovina. Digitalno povezane crpke, spremnici za otpad sa senzorima, autonomni strojevi za čišćenje – digitalizacija je jedno od glavnih obilježja inovacija s IFAT-a.

Sadržajni sajam: Konferencije, forumi i demonstracije

Program popratnih događanja i konferencija uključivao je demonstracije u živo, te dva stalna foruma posebno posvećena vodi te otpadu uz najnoviji razvoj politika zaštite okoliša. Zabilježene su pozitivne reakcije posjetitelja na  novu raspodjelu dvorana po temama vodoopskrbe/odvodnje i otpada/sekundarnih sirovina. Ove je godine snažno zastupljena i tema pitke vode, koja se sve više nameće uslijed ekstremnih klimatskih događaja na globalnoj razini. Forum „Otpad“ obradio je aktualne teme kružnog gospodarstva, EU strategija i nacionalnih zakonodavstava te je istaknuo potrebu za višim stupnjem recikliranja posebnih vrsta otpada, poput mineralnog, građevinskog te otpada od hrane. Posebna tema odnosila se na energetsku oporabu otpada, koja danas u nekim zapadnoeuropskim zemljama čini najveći udio zbrinjavanja, čak preko 70%.

Uspješna prezentacija: Izlaganje tvrtki iz Hrvatske

Na impozantnom izložbenom prostoru koji je ove godine premašio 230.000 m2 svoje su mjesto našlo je čak devet izlagača iz Hrvatske: CWG, Eco Mobile d.o.o., Gumiimpex-GRP d.d., Gumix Elastor d.o.o., HYDROMAT d.o.o., IND-EKO d.o.o., Metalska industrija Varaždin d.d., RASCO d.o.o. i TEHNIX d.o.o.

Vode Zagreb 2018: U Münchenu animirani međunarodni predavači

Časopis Komunal već treću godinu za redom organizira konferenciju Vode Zagreb, a sajam u Münchenu iskorišten je za potvrdu sudjelovanja niza stručnih predavača, kako iz tehnološkog sektora vodoopskrbe i odvodnje tako i iz institucionalnog i strukovnog miljea na razini Njemačke i cijele EU. Na konferenciju koja će se održati 2.7.2018. u Zagrebu (hotel Westin), dolazak su potvrdili mnogobrojni stručnjaci, a više pojedinosti dostupno je ovdje: LETAK | VIDEO |

Komentiranje nije dozvoljeno.