Hrvatski sabor potvrdio Pariški sporazum o klimatskim promjenama

Jučer je u Zagrebu jednoglasno izglasan Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Provođenje mjera za ublažavanje i sprječavanje posljedica klimatskih promjena obaveza su svake države i pojedinca, rekao je tom prilikom ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, te nadodao kako je razvoj Hrvatske u niskougljično društvo otporno na klimatske promjene zajednička zadaća.

Provođenje tog globalnog sporazuma ne samo da će doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova, nego će i doprinijeti razvoju gospodarstva i stvaranju novih zelenih radnih mjesta, zaključio je Dobrović.

Sporazum o klimi donesen je na UN-ovoj konvenciji krajem 2015. u Parizu, a cilj mu je osnažiti globalnu reakciju na opasnost od klimatskih promjena te pokušati zadržati porast globalne temperature na 1,5 °C u odnosu na razinu emisija u predindustrijskom razdoblju. Do sada je 132 od ukupno 197 stranaka Konvencije (država) potvrdilo Pariški sporazum, a EU i njezine države članice potpisale su ga 22. travnja 2016. godine u New Yorku.

Komentiranje nije dozvoljeno.