HRVATSKE INOVACIJE ZA SVIJET: Predstavljanje Tehnixovih rješenja koja ubrzavaju proces kompostiranja

Kompanija Tehnix, eksperti Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i vodeći stručnjaci sa strukovnih fakulteta preuzeli su projektnu obvezu iz EU fondova za unaprjeđenje tehnološkog sustava kompostiranja biorazgradivog otpada kao značajnog zagađivača okoliša. Iz Tehnixa ističu kako su projekt ocijenili ekološki nužnim s obzirom na štetnost dosadašnjeg načina odlaganja velikog udjela biootpada i zagađenja prostora te negativnog utjecaja na klimatske promjene.

„Zajednički smo utvrdili da se tehnološka obrada mora provoditi u kontroliranim uvjetima, što je značilo da trebamo projektirati tipske montažne projekte koji imaju sve građevinske i prostorne uvjete, u kojima se mogu razvijati biološko-tehnološki procesi, koristeći sve propisane norme kojima postižemo brzu i kvalitetnu proizvodnju biorazgradivog otpada te ga u vremenu od 6-8 tjedana pretvaramo u kvalitetno eko gnojivo za obogaćivanje tla za novi poljoprivredni ciklus“, kazali su iz Tehnixa i nadodali kako su u narednoj fazi razvoja tehnologije laboratorijskom analizom utvrdili kako dobiveni produkt, eko kompost, ima velike mineralne vrijednosti u proizvodnji zdrave hrane, osobito zbog vraćanja fosfata u novi ciklus eko proizvodnje.

„Europska komisija u stvaranju zelenog plana EU istaknula je činjenicu da je briga za tlo briga za život, odnosno da je tlo resurs koji moramo čuvati od zagađenja, obogaćivati ga bio gnojivima proizvedenim na tvornički način, uz što manje troškove, koristeći u proizvodnji što manje energije i vremena, stvarajući nova radna mjesta, i čuvajući pitke vode kao značajni neobnovljivi resurs. Najvažnije je proizvoditi na zdravoj zemlji zdravu hranu. Stoga smatramo da ovaj projekt spada u opće dobro svih ljudi na planetu Zemlji, koja je naš zajednički dom“, nadodaju iz Tehnixa.

Inače, projekt kojim je razvijen moderni pogon za bioreaktorsko kompostiranje vrijedan je 20 milijuna kuna, a jedna od glavnih prednosti mu je znatno kraće trajanje procesa kompostiranja. Naime, do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok u novom pogonu taj proces traje 6 do 8 tjedana. „Javnosti nudimo prava rješenja gdje komunalni otpad više neće ići na deponije, već će biti osnova za kvalitetni kompost koji će se koristiti za razvoj eko poljoprivrede. Hrvatska zahvaljujući ovom projektu ide u dobrom smjeru i možemo postati lider u ovom dijelu korištenja novih tehnologija koje će riješiti komunalne probleme“, kazao je prilikom predstavljanja rezultata projekta direktor Tehnixa Đuro Horvat, koji će o Tehnixovim inovacijama govoriti i na zagrebačkoj konferenciji Rješenja za otpad: Kompostiranje i energetska oporaba.

„MO-BO-TO tehnologija razvijena u kompaniji Tehnix ima najveći stupanj reciklaže otpada. U sortirnici dobivamo 8 vrsta čistih sirovina. U kompostani dobivamo kompost I. klase. RDF go­rivo je kvalitetan energent kapaciteta 4 MW/toni. To je održivost našeg planeta“, zaključuju iz međimurske kompanije.

Komentiranje nije dozvoljeno.