GREEN DEAL I OKOLIŠNI FOKUS EU ADMINISTRACIJE: Što donosi Zeleni sporazum?

Krajem prošle godine predstavljen je povijesni dokument Europske komisije koji bi trebao iz temelja promijeniti „zagađivački“ način života na europskom kontinentu. Predstavila ga je nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i naglasila kako je konačni cilj postizanje nulte emisije plinova i potpuna dekarbonizacija EU do 2050. godine.

Europski Zeleni sporazum više je od same vizije, riječ je o hodogramu za akciju – izjavila je von der Leyen. Plan je vrlo ambiciozan, a obuhvaća niz tema povezanih s komunalnom infrastrukturom i zaštitom okoliša. Primjerice, tijekom ove godine se očekuje predstavljanje prijedloga zakonodavne reforme za otpad, a njega će pratiti i akcijski plan nulte stope onečišćenja vode, zraka i tla koji je predviđen za iduću godinu.

Ključni izazov bit će usklađivanje ekologije i ekonomije, a EU će za ovaj povijesni pothvat morati izdvajati od 175 do 290 mlrd. EUR godišnje. Europski Zeleni plan predviđa mjere za poticanje učinkovitog korištenja resursa prelaskom na kružno gospodarstvo, za zaustavljanje klimatskih promjena, preokretanje trenda gubitka bioraznolikosti i smanjenje zagađenja okoliša. Navodi potrebne investicije i dostupne financijske instrumente te objašnjava kako osigurati pravednu i uključivu tranziciju, a pokriva svaki segment gospodarstva.

Radi se o ključnom europskom dokumentu koji će transformirati svakodnevicu kakvu poznajemo, stoga će upravo sadržaj Green Deal-a biti u fokusu 6. konferencije o komunalnoj infrastrukturi.

Komentiranje nije dozvoljeno.