GODIŠNJA KONFERENCIJA PROJEKTA VEPAR: Znatno unaprjeđenje upravljanja rizicima od poplava

Hrvatske vode kao vodeći i Državni hidrometeorološki zavod kao projektni partner održali su prvu godišnju konferenciju Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR (vodno ekološko praćenje, analize i rješenja).

Projekt VEPAR pokrenut je s ciljem prevencije katastrofalnih poplavnih događaja i vrijedan je 250,1 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% sufinanciraju partneri Hrvatske vode i DHMZ. Osnovni ciljevi su osigurati i sistematizirati podatke vezane za slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine, modernizirati i dograditi mrežu hidroloških mjernih postaja, poboljšati prognostički modele, izraditi i poboljšati studije upravljanja rizicima od poplava, nabaviti potrebnu opremu za provedbu mjera obrane od poplava te educirati i informirati javnost.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković objasnio je da negrađevinske mjere utječu na budućnost uspješne obrane od poplava i smanjenje rizika od njihovih pojava. „Svi ti podaci bit će iskoristivi za zaštitu od poplava i zahvaljujući njima će se dobiti podaci o stanju naših rijeka, prije svega u hidrološkom smislu. Tehnologija napreduje, imamo sve kvalitetnije podatke mjerenja konfiguracije tla i svi ti modeli su iz dana u dan precizniji. Oni nam daju mogućnost da na vrijeme donesemo prave odluke kako bi posljedice od eventualnih poplava bile manje“, kazao je Đuroković.

„Zahvaljujući novim podacima znat ćemo što se događa, kako projektirati našu zaštitu od poplava i najvažnije – ti podaci na će na vrijeme upozoriti nas i stanovnike što možemo očekivati“, nadodao je ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić.

Projekt VEPAR se provodi kroz 68 ugovora, a od 48 već sklopljenih ugovora ukupne vrijednosti 107,78 milijuna kuna, njih 28 je izvršeno u cijelosti, dok su ostali još uvijek u provedbi. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt VEPAR potpisan je 6. rujna 2019. godine. Planirano trajanje projekta je četiri godine, odnosno do kolovoza 2023.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.