ANKETA O DEMOGRAFSKIM POKAZATELJIMA ZA JLS: Rezultati će se analizirati na konferenciji 18. veljače!

Časopis Komunal 18. veljače u Westinu organizira konferenciju LOKALNE DEMOGRAFSKE I RAZVOJNE MJERE. Riječ je o skupu namijenjenom predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a koji će poslužiti kao platforma za raspravu o jednom od gorućih problema u RH – negativnom demografskom trendu.

Iako nismo očekivali dobre brojke, prvi rezultati Popisa stanovništva iz 2021. godine ipak su nas uspjeli neugodno iznenaditi. U svega 10 godina izgubili smo gotovo 400.000 stanovnika – ukupno nas je svega 3,88 milijuna, odnosno najmanje još od kraja Drugog svjetskog rata. Depopulacija nije štedila nikoga pa tako sve županije bilježe pad broja stanovnika. Popis je pokazao i kako u čak 191 naselju diljem Hrvatske – više ne živi nitko, dok svega osam gradova bilježi rast broja stanovnika.

Rješenje ovog problema je kompleksno i trenutno ne postoji politički konsenzus oko načina smanjenja depopulacije RH. Upravo zato, zagrebačka konferencija LOKALNE DEMOGRAFSKE I RAZVOJNE MJERE poslužit će kao platforma za raspravu o dobrim i lošim demografskim mjerama u domeni lokalne i regionalne vlasti, uspješnim primjerima JLS, kao i mogućnostima revitalizacije najteže pogođenih područja u RH.

Kako bi konferenecija bila što kvalitetnija i kako bismo svi skupa dobili jasniju sliku o demografskim pokazateljima u JLS, molimo Vas da ispunite kratku, anonimnu ANKETU te da ju po završetku pošaljete na e-mail: info@komunal.hr

Rezultati će se analizirati na konferenciji 18. veljače, uz prisustvo brojnih predstavnika JLS i županija iz cijele Hrvatske, kao i nadležnih institucija, udruga i akademske zajednice. Više o konferenciji dostupno je OVDJE

Komentiranje nije dozvoljeno.