FOND ŽELI SMANJITI ENERGETSKO SIROMAŠTVO: Omogućit će električnu energiju socijalno ugroženim građanima

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodit će pilot projekt elektrifikacije kućanstava izvan dosega mreže HEP ODS za socijalno najugroženije skupine stanovništva. Na sedam obiteljskih kuća koje će biti obuhvaćene ovim pilot projektom Fond će postaviti fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Kućanstva se nalaze na području Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, a iste zbog tehničkih i/ili financijskih razloga nije moguće priključiti na sustav opskrbe električnom energijom. Uz ugradnju i održavanje fotonaponskog sustava, paket pomoći uključivat će i pomoćni agregat, LED žarulje te energetski efikasan hladnjak.

Vrijednost ovog pilot projekta iznosi oko 480 tisuća kuna, a u planu je da se projekt proširi na cijelu Hrvatsku kako bi se u budućnosti provela elektrifikacija svih obiteljskih kuća koje su izvan dosega električne mreže, a u kojima žive socijalno najugroženije skupine stanovništva.

Direktor Fonda Siniša Kukić je dodao kako je ovo još jedan od programa Fonda kojim se želi smanjiti energetsko siromaštvo. Naime, u prošloj godini Fond je objavio i Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća za najugroženije skupine građana. Za 89 projekata obnove odobreno je oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Komentiranje nije dozvoljeno.