FOND NASTAVLJA ENERGETSKU OBNOVU: Ugovore će dobiti više od 5.000 kućanstava

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca, a građanima će na raspolaganju biti ukupno 390 milijuna kuna, odnosno 90 milijuna više nego što je prvotno planirano, izvijestio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zbog tehničkih poteškoća, odnosno preopterećenosti sustava za prijave, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin.

Na Javni poziv mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60% bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. „Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%. Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, procjenjujemo da bi Ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5.000 kućanstava“, kazali su iz Fonda.

Komentiranje nije dozvoljeno.