EU ZAKONODAVSTVO: Komisija predložila transparentnije zakonodavstvo o vodama

Revidiranim europskim zakonodavstvom, koje je predložila Europska komisija, poboljšat će se kvaliteta vode, povećati upotreba vode iz slavine i bolja informiranost građana. Radi se o reviziji Direktive 98/83/EZ o vodi za piće, uključenoj u Program rada Komisije za 2017., kao izravnom odgovoru na europsku građansku inicijativu „Right2Water”.

Prijedlogom se nastoji osigurati transparentnije i bolje informiranje potrošača o potrošnji vode, strukturi troškova te cijeni po litri kako bi mogli uspoređivati s cijenom flaširane vode. Navedenim prijedlozima nastoji se smanjiti upotreba plastike i ograničiti ugljični otisak EU-a te ostvariti ciljevi održivog razvoja. Druga najvažnija promjena je poboljšanje kvalitete i sigurnosti vode dodavanjem novih tvari, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Novim će se zakonodavstvom od država članica zahtijevati poboljšanje pristupa vodi za sve ljude, posebice za ranjive i marginalizirane skupine, koje trenutačno imaju otežan pristup vodi za piće. Prema procjenama, manja potrošnja vode u bocama može pomoći kućanstvima u Europi uštedjeti više od 600 mil. EUR godišnje.

Zahvaljujući većem povjerenju u vodu iz slavine građani mogu pridonijeti i smanjenju plastičnog otpada koji dolazi s većom uporabom boca, uključujući i rastuću količinu morskog otpada. Ažuriranjem Direktive o vodi za piće Komisija poduzima važan zakonodavni korak prema provedbi strategije EU-a za plastiku, koja je predstavljena 16. siječnja 2018. „Zahvaljujući povećanoj transparentnosti, osnažit će se i potrošači te ćemo ih potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine“, kazao je Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske Komisije.

Komentiranje nije dozvoljeno.