EUROPSKI GRADONAČELNICI: Potrebna su veća ulaganja u infrastrukturu 

Više od 500 jedinica lokalne samouprave iz cijele EU sudjelovalo je u istraživanju o investicijama, koje je po prvi put, provela Europska investicijska banka (EIB). Tijekom 2017. godine EIB je, u suradnji s Uredom Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors Office), prikupljao informacije o investicijskim aktivnostima, potrebama, izazovima i zahtjevima financiranja od 555 predstavnika JLS.

Intervjui su provedeni u razdoblju od svibnja do kolovoza 2017. godine s općinama svih veličina i investicijskih kapaciteta. Prema podacima, čak je 42% općina povećalo svoje investicijske aktivnosti u posljednjih 5 godina. Indikativno je da većina općina koristi vlastita sredstva za ulaganja u infrastrukturu, dok se samo 20% odnosi na vanjske izvore (primjerice, kredite banaka).

Glavne zapreke većim infrastrukturnim ulaganjima europskih JLS su ograničeni proračuni, tehnički kapaciteti, politička i regulatorna (ne)stabilnost, kao i duljina procesa odobravanja ulaganja. Cjelokupno istraživanje, koje uključuje i sveobuhvatni pregled dostupnih potpora EIB-a, poput kredita, savjetovanja i razvoja znanja i financiranja rizika u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), dostupno je ovdje.

Komentiranje nije dozvoljeno.