UPOZORENJE OKO KLIMATSKIH PROMJENA: Cape Townu prijeti nestašica vode! Ograničenje upotrebe vode na 50 litara dnevno

Južnoafrička metropola Cape Town uskoro bi zbog trogodišnje suše mogla ostati bez izvora pitke vode. Uz sušu, na nedostatak vode utjecale su klimatske i demografske promjene. Naime, stanovništvo Cape Towna konstantno raste te su potrebe za vodom sve veće. Vlada navodi da bi grad mogao ostati bez tekuće vode u slavinama  već sredinom travnja.

Trenutno se lokalno stanovništvo opskrbljuje vodom u bocama, a neki hoteli već ulažu u postrojenja za desalinizaciju morske vode.  Gradske vlasti još su prije mjesec dana uvele ograničenje korištenja vode od 87 litara po osobi dnevno. Kako ta mjera nije donijela značajna poboljšanja od 1. veljače ograničenje je postroženo na samo 50 litara dnevno.

O alarmantnosti situacije svjedoči činjenica da već sada građani ovog 4-milijunskog grada čekaju u redovima za opskrbu vodom iz cisterni, a u opskrbu i podršku uključio se i Greenpeace, koji na svojim web-stranicama poziva južnoafričkog predsjednika da gradske četvrti proglasi područjima nacionalne prirodne katastrofe. Situaciju dodatno pogoršavaju velike nejednakosti obzirom na naslijeđe aparthejda, stoga će se na više od 200 lokacija u gradu postaviti cisterne s vodom. Južnoafrička republika je jedna od najbogatijih afričkih zemalja s visokom razinom korištenja bogatih prirodnih resursa.

Komentiranje nije dozvoljeno.