EBRD PODRŽAVA GLAVNE GRADOVE NA BALKANU: Održan skup u Sarajevu

Tijekom prošlog mjeseca održan je godišnji sastanak EBRD-a u Sarajevu, a ukrajinski Mariupol postao 25. grad koji se priključio programu. Na skupu je istaknuto kako je EBRD-ov program urbane održivosti povećan za impresivnih milijardu EUR-a. Tijekom panela na temu “Poboljšani životi zelenih gradova EBRD-a” najavljeno je da će se Sarajevo, Banja Luka i Zenica uskoro priključiti projektu, uz značajnu tehničku pomoć EBRD-a.

Grad Banja Luka je izradio akcijski plan za pristup navedenom programu s time da je EBRD osigurao grant od 300.000 EUR. Konzultanti EBRD-a već su bili angažirani u izradi Studije izvodljivosti za rekonstrukciju vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo, čime su otvorena vrata za implementaciju ovog međunarodnog projekta.

Prošle godine je i Grad Zenica započeo s pripremom dokumentacije, a čiju izradu financira Federalno ministarstvo financija Austrije, također uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj. Gradonačelnik Tuzle Fuad Kasumović je najavio kako njihov plan suradnje s EBRD-om će obuhvatiti nekoliko područja, kao što su zeleni javni prijevoz, upravljanje vodama, otpadom i kvalitetom zraka, prostorno planiranje, obnovljivi izvore energije te klimatske promjene.

Komentiranje nije dozvoljeno.