DESALINIZACIJA VODE: 16.000 postrojenja proizvodi velike količine toksičnog otpada

Časopis Science of the Total Environment donosi zanimljiv članak o štetnom utjecaju desalinizacije, bazirajući se na činjenici da se svake godine u svijetu proizvodi više od 50 mlrd. m3 slanog ostatka tijekom desalinizacije morske vode.

Znanstvenici su procijenili količinu industrijskog otpada ovog sektora i tvrde kako globalno aktivnih 16.000 postrojenja za desalinizaciju diljem svijeta proizvodi daleko više toksičnog mulja i sluzi, nego što je to slučaj sa slatkom vodom. Ističe se kako je za svaku litru vode izvađene iz mora ili bočatih voda potrebno ispustiti čak litru i pol slanog otpada obogaćenog kemikalijama, obično bakara i klora, natrag u ocean ili u podzemlje.

Znanstvenici s Instituta za vodu, okoliš i zdravlje na Sveučilištu UN u Ontariju navode kako su za više od polovice desalinizirane vode zaslužne samo četiri zemlje: Saudijska Arabija (22 posto), Ujedinjeni Arapski Emirati (20,2 posto), Kuvajt (6 posto) i Katar (5,8 posto). Količinom slanog nus-produkta koji se proizvede u svijetu svake godine desalinizacijom mogao bi se prekriti područje veličine Floride, u sloju slane sluzi od 30 centimetara.

Tehnologija desalinizacije koristi velikom broju ljudi posebno u Sjevernoj Africi, Bliskom Istoku i malim otočnim državama na Pacifiku, koje imaju kroničnu nestašicu vodom i u velikoj mjeri se oslanjaju na desalinizaciju. Istovremeno, ne možemo ignorirati proizvodnju tog slanog otpada koji već sad ozbiljno prijeti zdravlju svjetskih mora i oceana.

Komentiranje nije dozvoljeno.