KAKO RECIKLIRATI I SMANJITI GRAĐEVINSKI OTPAD: Godišnje se proizvede čak 1,3 mlrd. tona!

Globalni građevinski sektor je jedinstven u ocjeni: u svijetu nema dovoljno resursa koji bi omogućili nastavak starih građevinskih navika, koje su odgovorne za stvaranje polovice ukupnog svjetskog otpada.

U skladu s tim, nameću se nova pravila za izgradnju budućih održivih gradova, koji zapravo moraju biti izgrađeni u skladu s pravilima kružne ekonomije odnosno recikliranjem otpada i ponovnom uporabom građevinskih materijala.

Građevinski sektor u svijetu i dalje raste, iako  nema dovoljno sredstava za recikliranje te je trenutno jedan od  najvećih svjetskih proizvođača otpada. Procjenjuje se kako će u sljedećih 30 godina površina novogradnji biti jednaka današnjim izgrađenim površinama. Ponovno upotrijebljeni građevinski materijali već se uvode u maloprodaju u zemljama poput Danske, gdje je pokrenuta prodaja asortimana koji se sastoji od ponovno upotrijebljenih građevinskih materijala. Za spomenute proizvode već su pokazali interes dobavljači građevinskog materijala, a tipičan oporabljen materijal je građevinsko drvo u formi ograda, daske, dijelova namještaja, gazišta za stepenice, ili različite iskoristive ploče iverica, šperploče i sličnog materijala. Posebno se apelira na građevinare da ponovno iskoriste drvo iz privremenih građevina i s gradilišta.

Procjenjuje se da u EU zemljama cirkulira oko 1,5 mil. tona građevinskog drva, koje se prosječno nakon 6 mjeseci upotrebe baca i odlaže kao zapaljivi otpad, uglavnom zbog logističkih izazova i nedostatka tržišta, što bi trebalo sustavno riješiti, kako na razini zakonodavstva, tako i s perspektive trenutnih i budućih korisnika građevinskog otpada.

Komentiranje nije dozvoljeno.