COVID-19 ĆE UBRZATI SMART CITY TRANZICIJU: Gradovi se ekspresno prilagođavaju

Nema spora kako će pandemija ozbiljno prodrmati ekonomiju te destabilizirati društvene zajednice i javno zdravstvo širom svijeta. Svjetski analitičari u mnogobrojnim analizama predviđaju moguće scenarije i dio njih smatra kako će korona kriza biti svojevrsni okidač te kako se radi o dobrodošloj iskri koja može galvanizirati gradove i potaknuti ih na ekspresno usvajanje novih rješenja oko primjene automatizacije i digitalnih tehnoloških sustava, a EU bi ponovno u tom području trebala postati uzor za ostatak svijeta.

– Europski gradovi već sada imaju bolji javni prijevoz, veći fokus na niske emisije CO2 i ostvarivanje održivosti u poslovima s otpadom ili vodnim resursima, ističe Marijan Kavran, glavni urednik časopisa Komunal. – Europljani pokazuju visoku razvojnu svijest, zapravo unutar EU-a djeluje najveći udio svjetskog stanovništva koje je zainteresirano za ekološke teme, primjerice za vožnje biciklom, pješačenja ili planinarenja, kao i za korištenje električnih automobila te za mnoge druge funkcije prisutne unutar upravljanja pametnim i održivim gradovima u kojima dominira digitalni način života.

Gradovi su upravo za vrijeme pandemije isprobavali prednosti interaktivne gradske uprave ili učinkovitih digitalnih mreža, pružali su nove usluge građanima primjenom telekomunikacijskih i digitalnih tehnologija. Masovnije su zaposleni roboti, najnoviji skeneri ili 3D printeri, često su upravo algoritmi određivali mnoge aspekte antipandemijskih mjera. To je podjednako koristilo i stanovništvu i tvrtkama.

Više u tiskanom izdanju časopisa na www.komunal.hr

 

Komentiranje nije dozvoljeno.