UPOZORAVAJUĆE NAJAVE U RECIKLIRANJU: Kina će ograničiti uvoz starog željeza i aluminija

Od 1. srpnja ove godine uvoz krutog otpada, uključujući otpad od željeza, bakra i aluminija, bit će uvršten na popis materijala s ograničenim uvozom u Kinu za koja će trebati ishodovati dodatna vladina odobrenja, navodi se u najnovijem priopćenju kineskog Ministarstva ekologije i okoliša.

Ova najava na globalnoj razini nije prošla bez burnih komentara sektorskih stručnjaka, koji u tome vide dodatna nastojanja Kine prema sprječavanju izglednog scenarija prema kojem je ovo rastuće gospodarstvo trebalo postati glavno odlagalište svjetskog otpada.

Kineski uvoz krutog otpada smanjio se za više od polovice u razdoblju od siječnja do sredine studenog prošle godine, u usporedbi s istim razdobljem 2017., kada je zemlja pooštrila zabranu uvoza čvrstog otpada, a u svijetu je najsnažnije odjeknula zabrana uvoza PET plastike. Ograničenje uvoza otpada dio je „rata protiv zagađenja“ koji je započeo pred dvije godine, a čiji je cilj očistiti kinesko gospodarstvo i potaknuti domaće tvrtke na veće recikliranje.

Stručnjaci u globalnim medijima upravo vode rasprave o tome mogu li bakrene i aluminijske sirovine, koje udovoljavaju odgovarajućim nacionalnim standardima i tretiraju se kao sirovine ili poluproizvodi prilikom uvoza u Kinu biti smatrane kao kruti otpad, odnosno hoće li ovo ograničenje utjecati na plasman uobičajenih sirovina u Kinu, a što za mnoge razvijene zemlje predstavlja važno izvozno tržište.

Komentiranje nije dozvoljeno.