AKTUALNOSTI I OKRUPNJAVANJE VODNO-KOMUNALNOG GOSPODARSTVA: Pridružite nam se na konferenciji 25. veljače u Zagrebu!

Pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji „Aktualnosti i okrupnjavanje vodno-komunalnog gospodarstva“, koja će se održati 25. veljače u hotelu Westin (Zagreb).

Naime, analiza prilika u vodno-komunalnom sektoru pokazuje kako se aktualiziraju i kulminiraju mnoge sektorske teme. Prije svega, u centru pozornosti je pitanje okrupnjavanja, ali i sve češći natpisi o povećanju cijena vode. S druge strane, uz stalni izazov smanjivanja gubitaka vode, posebno eskalira problem krađe vode u mrežama na ruralnim područjima. U cilju rasprave o navedenim temama, časopis Komunal organizira 25. veljače konferenciju na kojoj će sudjelovati vodno-komunalne tvrtke, predstavnici nadležnih institucija i JLS.

Stječe se dojam kako ovdje nije riječ o klasičnim političkim razmiricama među strankama i političarima oko upravljanja komunalnom infrastrukturom, već natpolitičkim pitanjima koja uređuju suštinski razvoj društva i lokalnih zajednica, a voda je svakako jedan od najvrjednijih resursa koji pripada RH, odnosno svim njenim građanima. Pravo na vodu predstavlja ustavnu kategoriju što je i zakonski zajamčeno u mnogim razvijenim i naprednim državama, a dostupnost pitke vode i mogućnost spajanja na odvodnju predstavljaju i temeljna civilizacijska pitanja.

Okrupnjavanje isporučitelja vodno-komunalnih usluga

Nakon mnogo rasprava kroz protekle tri godine, usvojenih zakonskih rješenja, bezbroj sjednica, sastanaka i intenzivnih rasprava na stručnim i političkim razinama, nakon provedenih konzultacija sa zainteresiranom javnošću i dojma kako je postignut konsenzus te kako će implementacija reforme biti gotova stvar, posljednjih tjedana od strane pojedinih JLS dolazi do različitog tumačenja najavljene finalizacije okrupnjavanja vodnog gospodarstva u kojem bi prema novim odredbama trebala djelovati 41 tvrtka – novi pružatelji vodnih usluga. Unatoč relativno dugom roku za raspravu, komunalne tvrtke i JLS smatraju kako je potrebno dodatno raspraviti sve aspekte provođenja reforme.

Časopis Komunal je izvijestio o stajalištima Ministarstva kako ne postoje razlozi za zabrinutost te kako će se reforma provesti prema planu te kako ista neće dovesti do povećanja cijene vodnih usluga, što u ovom trenutku postaje vrlo delikatno socijalno pitanje, posebice u kontekstu otvorenih najava povećanja cijena energenata.

Na konferenciji tražimo odgovore na ključna sektorska pitanja:

Koje prednosti donosi spajanje vodno-komunalnih tvrtki?

Zašto je proces okrupnjavanja trajao 14 godina?

Kako će najavljeno povećanje cijena električne energije i plina utjecati na cijenu vode?

Kako spriječiti krađu vode na ruralnim područjima?

Je li Uredba gotova stvar čije je provođenje samo formalnost?

Je li okrupnjavanje preduvjet za korištenje EU sredstava iz NPOO-a?

Kome pripada naknada za crpljenje vode na području određenih JLS?

Mogu li okrupnjavanja riješiti učinkovitost društava i visoke gubitke u mreži?

PRIJAVNICA

PROGRAM

Pridružite nam se! Više informacija i prijave: info@komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.