26.-27.06. SKUP O GROBLJIMA – Kako izgledaju moderni pokopi pod stablima? Može li pepeo u svemir?

Poštovani,

Grad DUGO SELO je domaćin konferencije PANNONIAN CEMETERY DAYS koja će se održati 26. i 27.06.2024.

Ovaj dvodnevni event započinje 26.06. obilaskom glavnih zagrebačkih grobalja – Mirogoja i Miroševca, kao i posjetom gradskom groblju u Dugom Selu. PANNONIAN CEMETERY DAYS okuplja komunalne tvrtke, predstavnike gradova i općina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te predstavnike Ministarstva kulture, Grupacije grobalja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, turističke zajednice, kao i akademske stručnjake.

INFORMIRAJTE SE O NOVIM GLOBALNIM TRENDOVIMA NA GROBLJIMA!

Posljednjih godina u svijetu se drastično mijenjaju procedure i običaji vezani uz pokop pojedinaca, budući da generacija „milenijaca“ postavlja nove standarde oko odvijanja posljednjih ispraćaja, jer za njih smrt više nije tabu, stoga oni žele „liberalizirati i demokratizirati“ pogrebe, uz svu raspoloživu pomoć digitalnih tehnologija. Naravno, nove metode nailaze i na oštro protivljenje dijela tradicionalnih lokalnih zajednica ili vjerskih organizacija, ali tradicionalni pogrebi i dalje dominiraju.

Anketa provedena u glavnom gradu SAD-a Washingtonu pokazuje kako su i visoki troškovi ukopa između 7.000-12.000 USD važan razlog za pojednostavljivanje procedura. S druge strane, dio bogate populacije iskazuje nove želje – nakon prosipanja pepela po jezerima, rijekama i morima dio ljudi želi da njihov pepeo završi u svemiru ili da se iz njega izgrade umjetni koraljni grebeni koji će predstavljati morsko stanište i pomoći će u obnovi ugroženih koraljnih ekosustava.

Može se zaključiti kako i bogati i siromašni u zapadnom svijetu preferiraju nove metode sahrane. Navodimo stoga, neke specifične trendove koji se pojavljuju kod pokopa na dijelu grobalja u Europi i Sjevernoj Americi, a sve je praćeno nužnim promjena zakonodavnih i običajnih okvira kojima se definiraju moderni pogrebi, sada s dominacijom „zelenih pokopa“:

Što je ljudsko kompostiranje? Odlaganje pokojnika u zemlju s organskim materijalom poput slame ili sječke, obično ispod postojećeg drveća ili sadnja novog drveta koje se hrani ostacima ukopanog tijela.

Tko je smrtna dula? Stručna osoba (poput primalje kod rođenja) koja se brine o umirućim osobama i detaljno priprema obitelj za smrt člana obitelji.

Što je živi pokop? Ceremonija se održava pred kraj života, okupljanjem kod kuće ili na javnom prostoru uz glazbu, uz prigodne govore pozvanih rođaka, prijatelja i poznanika.

Što su biorazgradiva odijela i lijesovi? Pokojnici se umataju o razgradiva odijela ili sanduke u koje se umeću spore gljiva, a gljive potom u zemlji razgrađuju tijelo i neutraliziraju toksine.

Kako funkcionira kremiranje vodom? Ovaj proces koristi vodu i lužinu za razgradnju ljudskog tijela i na kraju postupka se također dobije pepeo. Smatra ga se ekološki prihvatljivim od klasičnog kremiranja jer koristi manje energije i ispušta manje emisija.

 

Početkom 2024. godine je 19% od oko 6.000 ispitanih osoba odabralo mogućnost „zelenog pokopa“ umjesto tradicionalnog. Zeleni pokopi pokrivaju široku lepezu mogućih opcija i uključuju upotrebu biorazgradivih materijala, bilo odjeće, lijesova i pokrova. Također, dio ispitanika odobrava održavanje „proslave života“ (karmine) koje postaju sve popularnije među zapadnim obiteljima, kao način da se radosno oda počast uspomenama na voljene. Digitalizacija je omogućila da pogrebna poduzeća, uz tradicionalne usluge, sada nude široku lepezu sadržaja kojima se komemorira život preminule osobe.

PANNONIAN CEMETERY DAYS će obraditi i druge aktualne teme, poput postizanja višeg komunalnog standarda na grobljima, najčešće kroz ulaganja u infrastrukturu. Mnoga groblja zbog svoje monumentalnosti i gradnje kroz povijest  postaju ogledala kulturno-povijesne baštine i u sve većoj mjeri postaju sve atraktivnija za turističku djelatnost.

U Dugom Selu će se raspravljati o kulturnim i turističkim rutama, kao i o digitalizaciji turističke ponude, što je uočljiv trend u Europi koji se nastavlja i u zemljama JIE. Mnoga groblja bilježe sve više turističkih posjeta i nezaobilazan su dio turističke ponude. Vođene turističke rute odlična su dodana vrijednost i pružaju mogućnosti upoznavanja specifičnih povijesnih razdoblja, značajnih osoba i tema, na što i turisti jako dobro reagiraju, stoga će u budućnosti biti sve više organiziranih događanja na grobljima.

Flyer i draft program preuzmite OVDJE

Prijave na info@komunal.hr

Kristina Kranjčec

ČASOPIS KOMUNAL

Komentiranje nije dozvoljeno.