Konferencija o upravljanju grobljima – Mirogoj 26.06. i Dugo Selo 27.06.2024.

Ovogodišnja konferencija počinje 26.06. (srijeda) održavanjem studijskih posjeta na glavnim zagrebačkim grobljima Mirogoj i Miroševac i gradskom groblju Dugo Selo, dok se 27.06. (četvrtak) sama konferencija održava u Kulturnom centru Dugo Selo.

Groblja više nisu samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnima, nego i mjesta bogate baštine s iznimnim turističkim potencijalom. Ovaj dvodnevni event okupit će komunalne tvrtke, gradove i općine, iz Hrvatske i zemalja JIE te predstavnike Ministarstva kulture, Grupacije grobalja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, turističke zajednice i akademske stručnjake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedinice lokalne samouprave se sve više brinu o postizanju višeg komunalnog standarda, stoga ulaganja u infrastrukturu ne zaobilaze niti investicije u groblja, koja postaju ogledala kulturno-povijesne baštine i u sve većoj mjeri postaju sve atraktivnija za turističku djelatnost te su uvrštena u kulturne i turističke rute, kao i u turističku ponudu pojedinih regija. To je trend u Europi koji se nastavlja i u zemljama JIE.

Mnoga groblja bilježe sve više turističkih posjeta i nezaobilazan su dio turističke ponude. Vođene turističke rute odlična su dodana vrijednost i pružaju mogućnosti upoznavanja specifičnih povijesnih razdoblja, značajnih osoba i tema, na što i turisti jako dobro reagiraju, stoga će u budućnosti biti sve više organiziranih događanja na grobljima.

Dio povijesnih grobalja je već učlanjen u europsku asocijaciju znamenitih groblja ASCE i mnoge sredine planiraju pokrenuti projekte obnove starih poznatih grobalja, stoga se i pronalaze modeli financiranja takve obnove koja zna biti skupa i dugotrajna.

Groblja su ostala po strani po pitanju financiranja iz EU fondova, a stječe se dojam kako sve više zaostajemo za komunalnim standardom u zapadnim zemljama. To je jedna  od najčešćih poruka koje su odaslane s dosadašnjih izdanja ovog skupa koji je temama bio fokusiran na široko panonsko područje (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Rumunjska). Dosadašnja vrlo uspješna izdanja konferencije održana su u Osijeku i Koprivnici, a prošle 2023. godine u Iloku.

PRIJAVNICA

U Zagrebu, 20.06.2024.

S poštovanjem,

Kristina Kranjčec
Časopis KOMUNAL / KOMUNAL magazine
Kršnjavoga 1, 10000 Zagreb
t. +385 1 6329 111
e. info@komunal.hr
www.komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.