ŽUPANI I LOKALNI ČELNICI SLOŽNI: Reforma teritorijalnog ustroja je nužnost!

Jučer je u hotelu 4 opatijska cvijeta održan Okrugli stol pod nazivom „Proračuni za 2022. i reforma teritorijalnog ustroja“, a na njemu su sudjelovali županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, župani Primorsko-goranske i Istarske županije Zlatko Komadina i Boris Miletić, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek, saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i prof. dr. sc. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Drezgić u uvodu je istaknuo kako je od osamostaljenja RH postignut značajan napredak oko funkcioniranja JLS, no problem stvaraju administrativni kapaciteti koji nisu u stanju pratiti novi zakonodavni i operativni okvir. Nadodao je i kako imamo previše JLS i županija te istaknuo kako akademska zajednica intenzivno radi na pronalasku rješenja pa je tako razvijen algoritam za spajanje JLS. Također, naglasio je i kako, osim JLS, problem s kapacitetima ima i središnja država.

Istarski župan Boris Miletić kazao je kako je RH previše centralizirana te se složio s tezom da je administrativni kapacitet države upitan. „Preuzeli smo javne ovlasti države i imali smo dobre rezultate u tome“, rekao je i nadodao kako kod teritorijalne reforme treba uzeti u obzir koliko se uplaćuje u proračun te kulturološke, povijesne i geografske kriterije.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako „osim primorskih i Osječko-baranjske županije sve ostale imaju izvorni proračun od 70-80 milijuna kuna“ te kako su lokalni kapaciteti nedostatni i da je sada dobro vrijeme za reformu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako se promjena ne smije dogoditi oktroirano, već političkim konsenzusom te istaknuo Dansku kao dobar primjer decentralizirane države. Isto tako, nadodao je i kako su sredstva iz EU fondova dobra prilika, ali i da nisu neiscrpni te „moramo odlučiti što se mora razvijati“.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin kazala je kako oni već rade na funkcionalnom povezivanju kroz turizam i vodno gospodarstvo te da JLS moraju prirodno surađivati. Osvrnula se i na donošenje proračuna za iduću godinu. „Naš proračun je na e-savjetovanju i ne očekujem probleme prilikom donošenja u Skupštini“, rekla je.

Zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek osvrnuo se na stanje zagrebačkih financija. „Postoje ogromni problemi i Zagreb je pod popriličnim opterećenjem“, rekao je. „Postavlja se pitanje osiguranja novih prihoda, a JLS koje su bogate imovinom mogu kroz mobilizaciju imovine pronaći rješenja“, nadodao je.

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić kazao je kako je njegov grad do sada bio primjer kako se ne bi trebao voditi grad. „Dnevno podižem kaznene prijave, za sada ih imamo pet, a za tri se vode izvidi. Istovremeno nam prijeti i ovrha nad vrtićem“, istaknuo je.

S druge strane, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank istaknuo je Bale kao primjer kako male općine mogu biti uspješne. „Oni su se odvojili 1993. i sada im je cijena zemljišta 150 EUR/m2 i za to je zaslužna dobra infrastruktura“, rekao je.

Okrugli stol održan je u sklopu konferencije „Lokalni proračuni i komunalne investicije – proračuni za 2022.“, koja službeno započinje danas, a tijekom dva dana obuhvatit će teme kao što su priprema proračuna za naredno razdoblje, preduvjeti za korištenje sredstava iz NPOO-a, digitalizacija i transparentnost JLS, lokalni projekti i investicije i druge.

Komentiranje nije dozvoljeno.