ZAKON O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU U SABORU: Dinamične rasprave o ulozi komunalnih redara i o naknadama

Prošli je tjedan na sjednici Hrvatskoga sabora dugo očekivani Prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu zastupnicima predstavio državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. Predloženim zakonom uređuje se niz pitanja značajnih za komunalno gospodarstvo, od samog obavljanja komunalnih djelatnosti, građenja i održavanja komunalne infrastrukture, do održavanja komunalnog reda i drugih pitanja. 

Očekuje se da će tekst zakona napokon postati pregledan i jednostavan za korištenje u provedbi, ali i da će se definirati organizacijski oblici, obavljanje i financiranje komunalnih djelatnosti, komunalni red te komunalni doprinos i naknada kao najvažniji izvori financiranja komunalne infrastrukture. U medijskom prostoru značajno mjesto zauzela je inicijativa o širim ovlastima komunalnih redara, koju je pokrenula i jednoglasno prihvatila skupština Udruge gradova, još u studenome 2017. godine. Redari bi ovim prijedlogom dobili ovlast legitimiranja prekršitelja komunalnog reda, kao i pravo stupiti na okućnicu i ući u dvorište zgrade ili druge građevine, na pripadajuća zemljišta te ih pregledati. Predlagatelj je od zakonodavca zatražio da se komunalno redarstvo preimenuje u gradsku policiju, jer je taj naziv primjereniji dodijeljenim ovlastima. Oko navedenog prijedloga nastao je velik medijski prijepor, obzirom da dio građana i udruga prijedloge smatra protuustavnima, dok drugi upozoravaju kako je postojeći posao komunalnih redara onemogućen upravo nedostatkom ovlasti.

U tijeku su i rasprave o poreznom statusu komunalne naknade, koja na godišnjoj razini iznosi oko 2 mlrd. KN. Prema najavama ministra Predraga Štromara, došlo bi do diverzifikacije ovisno o starosti nekretnine. Starijim bi nekretninama koeficijent bio 0,8 ili 0,9, a novijima 1,1% , iako su kriteriji poput godine gradnje i namjene nekretnine još uvijek nejasni. Prihvati li se zakon ove godine, njegova se primjena očekuje od siječnja 2019. godine. Također, lokalne vlasti otvoreno traže da slobodno raspolažu prihodima od komunalne naknade te se u zaštiti svojih prava na upravljanje javnim sredstvima pozivaju na odluku Ustavnog suda iz srpnja 2017. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.