ZAKLJUČCI KONFERENCIJE U ZADRU: Rast cijena energije i građevinskog materijala nemoguće je amortizirati bez povećanja cijena vodnih usluga!

U Zadru je nakon bogatog dvodnevnog programa završila 2. Tehnička konferencija o vodama. U središtu rasprave drugog dana bile su teme utjecaja energetske krize, vodnih gubitaka, zaštite na radu te uvođenja novih tehnologija, a govorilo se i o brojnim drugim aktualnostima i tehnološkim rješenjima u vodno-komunalnom sektoru.

Tomislav Matek, direktor Vodovoda d.o.o. Zadar osvrnuo se na problem uvođenja retrogradnog plaćanja naknade za podmorske cjevovode, istaknuvši kako će ta obveza dodatno utjecati na poskupljenje cijena vodnih usluga. „Pored dosadašnjih troškova koji su ionako povećani, obveza plaćanja koncesije za pomorsko dobro na kojem su položeni podmorski cjevovodi, uz najavljeno naplaćivanje koncesije za cjevovode na dionicama županijskih cesta, dodatno će utjecati na rast cijena vodnih usluga“, kazao je Matek.

Važna tema bio je i utjecaj energetske krize na poslovanje vodno-komunalnih tvrtki. Cijene energenata neminovno će utjecati ili su već utjecale na rast cijena vodnih usluga, složili su se sudionici. „Kilovatsat struje nam je sada tri puta skuplji, a da nismo potpisali ugovor, sada bi ta cijena bila pet puta skuplja. Bez dizanja cijene vode to nećemo moći pokriti“, kazali su predstavnici tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac. Antonio Širanović, direktor Odvodnje Samobor d.o.o. rekao je da im je stara cijena za kilovatsat bila 64 lipe, dok nova iznosi 2,46 kn. „Razlika je velika. Krenuli smo projektirati solarne elektrane za crpne stanice i nadamo se da ćemo time umanjiti troškove“, naglasio je.

„Nije problem samo cijena struje, već je sve ostalo poskupjelo – građevinski materijal, cijevi i slično“, istaknuo je Jure Pešo iz šibenskog Vodovoda i odvodnje i nadodao kako je cijena vodnih usluga u Šibeniku već narasla za 25-30%. Istovremeno, istaknuo je kako se plaće zaposlenika nisu dizale više od 5 godina.

Ervin Bonaca iz tvrtke Vodovod Pula d.o.o. osvrnuo se na temu uvođenja novih tehnologija. Kazao je kako je tehnički razvoj ključan za razvoj svake vodno-komunalne tvrtke, ali i kako je taj proces u Hrvatskoj spor. „Mislim da smo još uvijek daleko od korištenja novih tehnologija, kao što je primjerice 3D printanje cijevi i rezervnih dijelova“, rekao je i nadodao kako će biti potrebno urediti i zakonski okvir za korištenje takvih proizvoda.

Krešimir Veble iz tvrtke TTC Danubius komentirao je razinu zaštite na radu u vodno-komunalnom sektoru. „Svi pamtimo nesreću u Čepinu koja se nije smjela dogoditi. Tri mlada čovjeka su stradala. Mi ni danas nemamo pravi odgovor što se tamo dogodilo. To se ne smije ponoviti. Procedure zaštite na radu ne usporavaju posao. Nesreće ga usporavaju. Potrebne su procedure i simulacije izvanrednih događaja na razini vodno-komunalnih tvrtki.“

Dodajmo još i kako je uz predavanja i panel rasprave, u sklopu konferencije održana i studijska posjeta vodospremi Pudarica gdje su se sudionici upoznali s problematikom oscilacije tlakova u ljetnim i sušnim mjesecima. Također, organizatori su najavili i studijsku posjetu Izraelu krajem listopada (22.-26.10.), čiji je cilj upoznavanje s nizom tehničko-tehnoloških inovacija u vodnom gospodarstvu.

Komentiranje nije dozvoljeno.