2. TEHNIČKA KONFERENCIJA O VODAMA: Digitalizacija mijenja komunalne tvrtke nabolje, ali donosi i brojne izazove!

U Zadru je otvorena 2. Tehnička konferencija o vodama, a u fokusu dvodnevnog programa su tehnički aspekti opreme, projektiranja i održavanja vodno-komunalne infrastrukture, ali i aktualnosti vezane uz radove na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji kanalizacijske, ali i vodoopskrbne mreže.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici vodno-komunalnih tvrtki iz cijele Hrvatske i BiH, a uz predavanja i panel rasprave o aktualnim temama, poput digitalizacije vodnog sektora, uvođenja novih tehnologija, dinamiku i izazove u izgradnji aglomeracija, utjecaj energetske krize te smanjenje vodnih gubitaka, održat će se i studijska posjeta  vodospremi Pudarica, gdje će domaćini iz tvrtke Vodovod d.o.o. Zadar pojasniti problematiku oscilacije tlakova u ljetnim i sušnim mjesecima.

Vodno-komunalne tvrtke moraju ulagati u edukaciju zaposlenika

Jedan od glavnih zaključaka prvog dana konferencije je da nedovoljno vodno-komunalnih tvrtki ulaže u edukacije zaposlenika. „Jedino edukacijom kadrova možemo napredovati. Ljudi moraju biti educirani jer su oni najvažniji resurs kompanije“, kazao je Krešimir Veble iz tvrtke TTC Danubius. Naglasio je i kako tvrtke zbog digitalizacije moraju zapošljavati IT stručnjake, ali problem je što im ne mogu ponuditi plaće kakve mogu dobiti u privatnom sektoru. „Jedan IT stručnjak na tržištu vrijedi puno više nego što može dobiti u komunalnom poduzeću. JLS diktira direktorsku plaću, ali nijedan direktor neće imati manju plaću od najvrjednijeg zaposlenika“, kazao je Veble.

Alen Kelemen iz tvrtke EDC d.o.o. kazao je kako je loše što rijetko koji EU projekt ima predviđena sredstva za edukacije zaposlenika, te da bi se to moralo promijeniti. „Gotovo svi projekti danas se financiraju iz EU fondova, no nitko ne planira sredstva za edukacije u sklopu tih projekata. Rijetko koji zaposlenik će se sam educirati u svoje slobodno vrijeme i o svom trošku.“

Nikola Dudak iz tvrtke H2O Solutions kazao je da bi se zbog digitalizacije u komunalnim tvrtkama mogao zaposliti niz novih stručnjaka. „Uzmimo za primjer daljinsko očitanje vodomjera. Broj zaposlenika koji idu od vrata do vrata i očitavaju vodomjere će se smanjiti, ali će rasti potreba za zaposlenicima koji će znati nadgledati i servisirati takve sustave“, naglasio je. Tihomir Curman iz zaprešićke Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. naglasio je kako je neophodan prijenos znanja među zaposlenicima, ali i ukazao na opći problem nedostatka radne snage. „Mi ćemo zahvaljujući tehnologijama lakše naći kvar, ali netko će ga morati popraviti. Tu ćemo svi imati problem. Doći ćemo u poziciju da nećemo imati koga educirati.“

Jesu li aglomeracije ugrožene zbog povećanja cijena?

Aglomeracije su pitanje standarda i ključna komunalna infrastruktura. Sudionici su se složili kako je ključno maksimalno iskoristiti izdašna EU sredstva za obnovu i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, ali probleme u provedbi stvara povećanje cijena građevinskog materijala pa su tako neki izvođači napustili gradilišta, uz objašnjenje da žele izbjeći gubitke, istaknuto je na konferenciji.

Tomislav Masten iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije kazao je kako ne vjeruje da su izvođači na gubitku, već da su cijene i prije aktualnog povećanja bile značajno veće. „Možda njihova zarada neće biti toliko velika koliko su očekivali, ali ne vjerujem da će biti na gubitku. Svi oni izvođači koji su ugovorili ove poslove 2018. godine i sad brinu oko gubitka su već tada značajno povećali cijene.“

Konferencija se nastavlja studijskom posjetom vodospremi Pudarica, dok će se tijekom sutrašnjeg dana raspravljati o aktualnostima u sektoru, energetskoj krizi, vodnim gubicima te zamjenama cijevi bez iskopa i mogućnostima za 3D printanje cijevi i rezervnih dijelova.

Komentiranje nije dozvoljeno.