ZAGREB PREMA ODRŽIVOM RAZVITKU: Akcijski planom do smanjenja CO2 za 40%

Gradska skupština Grada Zagreba usvojila je Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (en. Sustainable Energy and Climate Action Plan – skraćeno SECAP). Svjedočimo ekstremnim  klimatskim promjenama, koje  predstavljaju rizik za ljudske živote, ali utječu i na infrastrukturu grada, stoga je prvi plan ove vrste u Hrvatskoj Grad razvio u suradnji s REGEA-om, energetskom agencijom.

Kroz dokument su predložene 23 mjere smanjenja emisija CO2 iz sektora zgradarstva, prometa, javne rasvjete i centraliziranog toplinskog sustava te 35 mjera prilagodbe klimatskim promjenama kroz 10 prioritetnih područja.SECAP je ključni energetski dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju, prepoznaje  probleme i daje jasne smjernice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Najbolji pokazatelj uspješnosti ovog akcijskog plana bit će smanjenje CO2 za više od  40% do 2030. godine. Ravnatelj REGEA-e, dr.sc. Julije Domac izjavio je kako je predmetni Akcijski plan primjer vrlo ambicioznog dokumenta i u europskim okvirima, stoga će bit ključan za brojne EU projekte u budućem financijskom razdoblju.

Komentiranje nije dozvoljeno.