ZABRINUTOST KOMUNALACA: Zašto kasni donošenje podzakonskih rješenja?

Šestu godinu zaredom u Zagrebu se održava konferencija „Vode 2021“, a glavna tema je „Održivo upravljanje vodnim resursima i smart tehnologije“. Iako smo proteklih godina napredovali u cijelom vodno-komunalnom sektoru, smanjili vodne gubitke, pokrenuli i dovršili brojne projekte te se približili dostizanju europskih ciljeva, pred nama je i dalje puno otvorenih pitanja, ali i poteškoća vezanih uz odgovorno i održivo upravljanje vodnim resursima.

Jedna od važnijih tema konferencije svakako će biti Zakon o vodnim uslugama koji je komunalce ostavio s brojnim otvorenim pitanjima. Postoji veliko nerazumijevanje oko najavljenog okrupnjavanja tvrtki vodno-komunalnog sektora, odnosno kriterija za spajanje, a komunalci smatraju i kako je izostao komunikacijski proces te da nemaju nikakav utjecaj na daljnja događanja u sektoru.

Tematski naglasci uključuju i teme kao što su pitka voda i brendiranje, EU projekti, aglomeracije i kapitalna infrastruktura, digitalizacija i smart water tehnologije, zbrinjavanje otpadnog mulja, klimatske promjene i raspoloživost vodnih resursa, smanjenje vodnih gubitaka, formiranje cijena vodnih usluga te edukacija kadrova i brojne druge aktualne aktualnosti u sektoru.

Komentiranje nije dozvoljeno.