VODNI SEKTOR U IZRAELU: Delegacija obišla mnoge tvrtke i institucije, a nova posjeta slijedi početkom 03/2023!

U organizaciji časopisa Komunal te uz podršku Izraelskog instituta za izvoz i Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj uspješno je realizirano studijsko putovanje komunalnog sektora i JLS u Tel Aviv. Delegacija gradonačelnika i predstavnika vodno-komunalnih tvrtki je od 22. do 26. listopada boravila u izraelskoj prijestolnici, gdje se upoznala s najboljim izraelskim rješenjima u sektoru upravljanja vodama, kao i s nizom smart city rješenja.

Izraelci su neosporni svjetski lideri u upravljanju pitkom i otpadnom vodom te prednjače u procesima desalinizacije i navodnjavanja. Izrael je kroz povijest bio pogođen kroničnim nestašicama vode, a zanimljivo je kako danas proizvode čak 20% više vode nego što im je potrebno, dok se 98% količine dobiva iz morske ili podzemne vode slanog sadržaja, stoga se pitka voda više ne dobiva iz Galilejskog jezera koje se sada oporavlja od ranijih perioda intenzivnog korištenja.

Iza takvog sektorskog napretka stoje pametne i moderne tehnologije koje paralelno razvijaju stotine R&D tvrtki, posebice u segmentu softvera, sigurnosti i nadzornih sustava. Zasigurno su tome pridonijele i vladine politike koje su potaknule stvaranje tehnoloških rješenja i impresivnih inovacija te izgradnju kvalitetne infrastrukture. Zahvaljujući tome, Izrael je danas lider u visokotehnološkim rješenjima za pametno upravljanje vodama i prodaje dio vode susjednim zemljama.

Hrvatska delegacija imala je bogat program tijekom kojeg je posjetila niz ključnih tvrtki i objekata u izraelskom vodno-komunalnom sektoru, a među njima se posebno ističe Mekorot, nacionalna tvrtka za upravljanje vodama. Riječ je o ključnoj tvrtki izraelskog vodnog gospodarstva koja upravlja 13.000 km dugom vodoopskrbnom mrežom i godišnje isporučuje više od 1,5 milijardi kubika vode za kućanstva, poljoprivredu i gospodarske subjekte.

Sudionici su vrlo korisnim ocijenili posjet pročistaču Shafdan na periferiji Tel Aviva. Riječ je o najvećem postrojenju za pročišćavanje voda na Bliskom istoku. U Shafdanu se dnevno obradi oko 400.000 kubika otpadnih voda s područja gdje živi 3 milijuna stanovnika, a nakon pročišćavanja, reciklirana voda se u različitim stupnjevima čistoće isporučuje poljoprivrednicima koji istu koriste za navodnjavanje usjeva.

Delegacija je posjetila i GES u blizini Haife, jedno od pet ključnih postrojenja za desalinizaciju u grupaciji Palmachim, a koja su u potpunosti anulirala ranije izraelske probleme s nestašicom vode. Također, posjetila je i kontrolni centar javnog vodovoda Tel Aviva koji je zadužen za 907 km vodovoda te 587 km kanalizacije. Gubici u mreži kojom se godišnje isporuči 49 mil. kubika vode iznose svega 6,8%, dok je stupanj naplativosti vodnih usluga 97,5%.

Održan je i niz sastanaka s izraelskim tvrtkama, među kojima je najpoznatija tvrtka Netafim, odnosno globalni lider u preciznim rješenjima za navodnjavanje s impresivnim referencama na svim kontinentima. Tvrtka je po modernim rješenjima navodnjavanja poznata u cijelom svijetu zahvaljujući svojoj tehnologiji ‘kap po kap’ i drugim inovativnim metodama navodnjavanja. Pomoću računalno kontroliranog sustava, na taj se način štede ogromne količine vode i omogućava opskrba gnojivom, zajedno s vodom, a delegacija je obišla i prostore dva kibuca u kojima se uzgajaju ratarske i voćarske kulture te znanstveni rasadnik u kojem se provode istraživanja.

Uz podršku Izraelskog instituta za izvoz održan je i niz B2B sastanaka s predstavnicima inovativnih vodno-tehnoloških tvrtki IXDEn, Okiana, Curapipe, Takadu, MTR, Qwater i IO Sight.

Delegacija se u Tel Avivu sastala i s predstavnicama Veleposlanstva RH u Izraelu – veleposlanicom Veselom Mrđen Korać te Idom Gamulin, prvom tajnicom Veleposlanstva u cilju razmjene stajališta o mogućnostima za nastavak suradnje te za plasman hrvatskih high-tech proizvoda u Izrael, budući da između dvije zemlje postoje potpisani sporazumi o suradnji te da postoji potreba za cijelim nizom proizvoda.

Naredni posjet vodno-komunalnog sektora državi Izrael održat će se početkom ožujka 2023. i program će uključivati sve ključne točke vodnog i tehnološkog sustava.

Komentiranje nije dozvoljeno.