COP27 KONFERENCIJA: Europarlamentarci traže ambicioznije klimatske ciljeve

U Egiptu će se od 06. do 18. studenoga održati UN-ova konferencija o klimatskim promjenama COP27, a tim je povodom Europski parlament donio rezoluciju sa zahtjevima koje će iznijeti na skupu u Sharm el-Sheikhu.

Zastupnici smatraju da su klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti među najvažnijim izazovima s kojima se suočava čovječanstvo. Zabrinuti su zbog zaključaka izvješća UNEP-a o odstupanju emisija za 2021., prema kojima je svijet, čak ako se i uvedu ambiciozniji nacionalni klimatski ciljevi za 2030., na putu prema porastu temperature od 2,7 °C. To je daleko od ciljeva Pariškog sporazuma kojim je propisano ograničavanje globalnog zagrijavanja na manje od 2 °C, odnosno na željenih 1,5 °C.

Prema rezoluciji, ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice pokazali su da treba hitno preobraziti globalni energetski sustav. Također, ističe se i da treba hitno djelovati u ovom desetljeću iako su mnoge dugoročne obveze o postizanju nulte neto stope emisija nejasne i nedovoljno transparentne.

Uz to, zastupnici pozivaju Uniju i zemlje skupine G20 da budu primjer i obvežu se na ambicioznije ciljeve smanjenja emisija uoči Konferencije COP27. U rezoluciji se napominje da Europska unija najviše doprinosi financiranju borbe protiv klimatskih promjena, a razvijene zemlje pozvane su da ispune obećanje zemljama u razvoju vrijedno 100 milijardi USD godišnje za suzbijanje klimatskih promjena.

Izaslanstvo Parlamenta sudjelovat će na Konferenciji COP27 od 14. do 18. studenoga.

Komentiranje nije dozvoljeno.