VIŠE OD DVIJE TREĆINE JLS NAJAVILO DONOŠENJE NOVIH DEMOGRAFSKIH MJERA: Kako zaustaviti depopulaciju?

Iz prvih rezultata Popisa stanovništva 2021. jasno je kako dosadašnji napori Vlade, ali i regionalnih i lokalnih razina vlasti nisu uspjeli zaustaviti depopulaciju Hrvatske. Hrvatska tako danas ima 400.000 stanovnika manje u odnosu na 2011. godinu, a negativni trendovi mogu se zaustaviti kombinacijom dobro osmišljenih mjera, ali i jačanjem gospodarske situacije. Svega nekoliko gradova u Hrvatskoj uspjelo je u proteklih 10 godina povećati broj stanovnika, što je jasan pokazatelj kako je pred nama veliki posao i kako se aktualne demografske mjere moraju drastično izmijeniti.

Časopis Komunal trenutno provodi anketu o demografskim pokazateljima u JLS, a dosad prikupljeni podaci pokazuju kako je većina anketiranih JLS nakon objave rezultata Popisa 2021. odlučila reagirati novim mjerama (67%), dok manji dio smatra kako im aktualne mjere pokazuju rezultate (22%). Istovremeno, neodlučnih je 11%. Anketa još traje, a možete ju preuzeti OVDJE te ju ispuniti i poslati na e-mail: info@komunal.hr. Konačni rezultati će se analizirati na konferenciji LOKALNE DEMOGRAFSKE I RAZVOJNE MJERE 18. veljače u Zagrebu.

Što mogu učiniti jedinice lokalne i regionalne samouprave u zaustavljanju negativnih trendova, odnosno depopulacije? Koje lokalne mjere pokazuju rezultate? Kako revitalizirati ruralna područja i stvoriti jednake prilike u cijeloj Hrvatskoj? Koje JLS su pozitivni primjeri u poboljšanju kvalitete života i zadržavanju mladih? Koje su najuspješnije pronatalitetne mjere? – samo su neka od glavnih pitanja kojima će se baviti zagrebačka konferencija, a potvrđen je i dolazak brojnih lokalnih i regionalnih čelnika, institucija, udruga i organizacija.

Među sudionicima ističemo i župane Šibensko-kninske, Osječko-baranjske i Karlovačke županije, posebnog savjetnika Predsjednika RH dr. sc. Julija Domca, predsjednicu Odbora za poljoprivredu Marijanu Petir, saborske zastupnike Marina Piletića i Marina Miletića, demografa dr. sc. Stjepana Šterca, ali i predstavnike Udruge gradova u RH i Udruge Hrvatska pomaže te brojne druge.

Komentiranje nije dozvoljeno.