VIRTUALNE TRŽNICE I MOGUĆE MANIPULACIJE: Kuskunović upozorio na niz problema

Poljoprivredni konzultant Miroslav Kuskunović gostovao je N1 televiziji gdje se osvrnuo na situaciju u poljoprivredi u Hrvatskoj i ostatku EU, a neke od tema koje je komentirao bile su online tržnice te samodostatnost hrvatske proizvodnje hrane.

Kuskunović je kazao kako se Hrvatska trenutno nalazi u procesu usvajanja strategije poljoprivrede koju je Hrvatska povjerila Svjetskoj banci. – Ta strategija temeljila se na tome da neće doći do nikakvih poremećaja. No, kroz mjesec dana se pokazalo kako se tokovi roba mogu brzo zaustaviti – rekao je i dodao kako u žitaricama imamo stabilnu proizvodnju, ali kako smo uništili sektor mljekarstva te da nemamo dovoljno svinjskog mesa. – Junećeg mesa imamo i previše jer ga nismo u mogućnosti izvoziti trenutno. Što se tiče voća i povrća, tu smo također deficitarni. U sektorima mljekarstva, proizvodnje mesa te voća i povrća smo proizvodnju sveli na manje od 50 posto i tu moramo organizirati proizvodnju – upozorio je Kuskunović.

Isto tako, zauzeo je stav kako virtualne tržnice nisu dugoročno rješenje. – Ako uzmete u obzir činjenicu da je preko 70 posto vlasnika OPG-ova preko 65 godina, teško je očekivati da će svi biti online. Također, to otvara i prostor za manipulacije. Vi možete kupiti neke proizvode na zelenoj tržnici, prepakirati ih i ostvarivati neke dodatne profite – rekao je i upozorio na činjenicu da će cijene hrane rasti. – Sad će krenuti sezona jagoda. Jagoda ćemo imati možda za jedno mjesec dana, nakon toga ih neće biti. Na Zelenom tjednu u Berlinu ove godine, njemačka ministrica je kazala da je poljoprivreda u cijeloj Europskoj uniji u problemu. Vjerojatno će cijene hrane u budućnosti rasti. Je li realno da kilogram jagoda košta 50 kuna? Naravno da nije – zaključio je Kuskunović.

Komentiranje nije dozvoljeno.