VEĆA TRANSPARENTNOST RADA GRADSKIH UPRAVA: 18 hrvatskih gradova uvodi digitalnu transkripciju sjednica

Udruga gradova u RH i Newton Technologies Adria predstavili su pilot projekt DUIT (Digitalizacija Umjetnom InTeligencijom). Navedenim pilot projektom u 18 hrvatskih gradova uvest će se sustav digitalne transkripcije sjednica gradskog vijeća, odbora i upravnih tijela.

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk pojasnio je da priprema integralnih zapisnika sa sjednica gradskih tijela predstavlja neracionalan utrošak vremena gradskih službi, a zapisnici postaju dostupni javnosti s velikom vremenskom odgodom, što nepovoljno utječe na transparentnost rada tih tijela.

Također, istaknuo je kako se sve veći broj audio-vizualnih zapisa sa sjednica objavljuje na gradskim mrežnim stranicama radi povećanja transparentnosti, ali u nedostatku integralnog prijepisa govora, osobe s oštećenjem sluha nisu u mogućnosti koristiti taj sadržaj. Zato će se uvođenjem digitalne transkripcije u rad gradskih tijela učinkovitije koristiti vrijeme službenika, povećati transparentnost rada i omogućiti dostupnost audio-vizualnih zapisa svim osobama.

Direktor Newton Technologies Adria Marko Poljak pojasnio je da će se u sklopu projekta koristiti Beey platforma, temeljena na umjetnoj inteligenciji, za pojednostavljenu, učinkovitiju transkripciju i pohranu audio i video snimki.

Komentiranje nije dozvoljeno.