VARAŽDIN ŽELI UNAPRIJEDITI BICIKLISTIČKU INFRASTRUKTURU: Prvi hrvatski grad u Europskoj biciklističkoj federaciji

Grad Varaždin početkom 2022. godine i formalno je postao član mreže gradova i regija za bicikliste Europske biciklističke federacije (Cities & Regions for Cyclist network – European Cyclist´s Federation). Europska biciklistička federacija osnovana je 1983. godine, a danas ima pola milijuna aktivnih članova u 38 zemalja.

C&R ECF je neprofitna mreža gradova i regija za bicikliste sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja lokalne i regionalne uprave iz dvadesetak europskih zemalja radeći na promicanju bicikla kao načina prijevoza i razmjene znanja o biciklističkim politikama. Uz to, mreža svojim aktivnostima nastoji inspirirati gradove da poduzmu akcije u promicanju biciklizma, a jedan od prioritetnih ciljeva je i stavljanje biciklizma u središte praksi urbanog planiranja, čime se pokreće i podržava promjena političkog razmišljanja.

Članovi mreže su gradovi s već razvijenom infrastrukturom i kulturom te politikama usmjerenim prema daljnjem razvoju biciklizma, kao što su Kopenhagen, Stockholm, Lisabon, Valencija, Luksemburg, Beč, Bologna, Atena, Prag, Izmir i drugi gradovi u dvadesetak zemalja Europe.

Varaždin će članstvom u C&R ECF mreži biciklističkih gradova, kao prvi član iz Republike Hrvatske, biti u prilici iskoristiti podatke i informacije o biciklističkoj politici, infrastrukturi, i kampanjama koje već provode drugi gradovi te tako unaprijediti vlastiti razvoj urbane mobilnosti.

„Varaždin je tradicionalno biciklistički grad, no postojeća infrastruktura nije zadovoljavajuća. Pred nama je još mnogo posla i izazova kako unaprijediti uvjete bicikliranja. Surađivat ćemo s klubovima i udrugama građana angažiranih na zaštiti okoliša koje su već same počele provoditi određene projekte. Siguran sam da će ćemo kao članovi navedene mreže biti u prilici doći do novih saznanja i rješenja kako bi se uvjeti bicikliranja u Varaždinu značajno unaprijedili“, kazao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Komentiranje nije dozvoljeno.