UTJECAJ KORONAVIRUSA NA PROFIT KOMUNALACA: Veolia optimistična, Suez najavio manju zaradu!

Francuska grupacija za vode, otpad i energiju priopćila je danas kako namjerava povećati svoju temeljnu zaradu u sljedeće tri godine putem fokusiranih globalnih ulaganja. Nova strategija usredotočit će se na male i srednje akvizicije do 500 mil. EUR, a ne više na mega projekte, rekao je izvršni direktor Veolije Antoine Frerot.

Dodao je kako se utjecaj pojave koronavirusa sada procjenjuje na manje od 1% temeljne zarade u grupi, koja ima preko 80 projekata u više od 40 kineskih gradova. Tvrtkina EBITDA je porasla 4,5% na 4,02 mlrd. EUR u 2019. godini, što je nadmašilo planove koji su bili na razini između 3,9 – 4 mlrd. EUR.

Tvrtka je predložila povećanje dividende za 8,7% na 1,0 EUR po dionici i da očekuje kako će do 2023. vrijednost dionica porasti za dodatnih 30%, odnosno na 1,30 EUR po dionici. Analitičari očekuju kako će grupa nastaviti fokusiranje na relativno nova područja i na nova tržišta poput tretiranja opasnog i toksičnog otpada te na poslove recikliranja plastike. Sukladno tome, prošlog je mjeseca Veolia preuzela važan posao obrade opasnog otpada u SAD-u.

S druge strane, sektorski konkurent Suez je prekjučer objavio očekivanja kako će se epidemija koronavirusa ipak odraziti na njihovu zaradu u 2020. godini, što je i generalno stajalište drugih multinacionalnih kompanija koje djeluju u komunalnom sektoru.

Komentiranje nije dozvoljeno.