INTEGRIRANI SUSTAV ODVAJANJA OTPADA: Rijeka dobiva sortirnicu

Do kraja iduće godine Rijeka bi trebala dobiti suvremeni pogon za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, a ugovor za taj projekt potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ukupna vrijednost projekta je 37,3 mil. KN od čega 85 % prihvatljivih troškova, odnosno 31,3 mil. KN čine bespovratna europska sredstva. Preostalih 6 mil. KN osigurat će Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena.

Ministar Ćorić je istaknuo kako je ovo prvo potpisivanje ugovora za izgradnju sortirnice u Hrvatskoj. – Ova sortirnica će biti svojevrsna nadogradnja postojeće infrastrukture u smislu gospodarenja otpadom na razini Rijeke – rekao je Ćorić i dodao kako vjeruje da će projekt biti realiziran u zadanim okvirima.

Tehnološki proces postrojenja obuhvaćat će prijam, sušenje, sortiranje, baliranje, tehnološku separaciju neiskorištenog materijala i reciklažu sirovina koje se mogu vrednovati na tržištu, a u skladu s principima održivog razvitka i zaštite okoliša.  U sortirnici se planira izdvajanje plastike, kartona, papira, PET ambalaže, MET ambalaže, tekstila, stakla i metala. Završetak projekta očekuje se do kraja 2021. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.