USUSRET konferenciji OTPAD 2023 Zagreb – EU želi smanjiti otpad od hrane po stanovniku za 30%!

Nova EU regulativa o  otpadu iz hrane

Prije godišnjih odmora, točnije 5. srpnja 2023. Europska komisija je objavila novi zakonski prijedlog u vezi otpada iz hrane, a kao dio revizije Okvirne direktive o otpadu. Točnije, Komisija predlaže postavljanje pravno obvezujućih ciljeva smanjenja rasipanja hrane koje države članice trebaju postići do 2030. Prema prijedlogu, države članice moraju poduzeti potrebne mjere za smanjenje otpada od hrane za 10% u procesima prerade i proizvodnje hrane te čak za 30% u količini po svakom stanovniku (per capita). Zajedničke mjere svih članica u smjeru smanjenja trebaju se odnositi na maloprodaju, kao i na samu potrošnju hrane kroz restorane, ugostiteljske usluge i pripremu hrane u kućanstvima.

Kao osnova za procjenu napretka prema ciljevima za 2030. poslužit će rezultati prvog praćenja razina rasipanja hrane unutar EU-u članica koje je provedeno 2020., a predviđen je i službeni pregled napretka država članice do kraja 2027. Osnovan je i zajednički centar za prikupljanje podataka o sprječavanju rasipanja hrane koji će se baviti analizom ekoloških, gospodarskih i društvenih učinaka unutar različitih ciljanih područja.

Sukladno mehanizmu na kojem se bazira EU, sada će isti zakonodavni prijedlog Komisije biti predmet pregovora i usklađivanja s Europskim parlamentom i Vijećem Europske unije. Kada se postigne dogovor, prijedlog će biti usvojen od strane europskih zakonodavaca u skladu s redovnim zakonodavnim postupkom koji se bazira na suodlučivanju, a što je proces koji uobičajeno traje oko 6 mjeseci.

Komisija će provesti službeni pregled napretka koji su postigle države članice, uključujući mogućnost prilagodbe ciljeva. U slučaju, ako prikupljeni dokazi i ishodi pokažu kako EU može još više pridonijeti globalnim ambicijama i ciljevima, što je bilo stalno nastojanje EU-a kroz proteklo desetljeće, budući kako se Unija profilirala kao vodeća ekološka i održiva država na planeti, tada će se dodatno revidirati navedeni ciljevi.

Zakonski prijedlog otvoren je za povratne informacije građana i profesionalnih skupina u razdoblju od 8 tjedana na portalu Recite svoje mišljenje!

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13223-Food-waste-reduction-targets_en

Ovo razdoblje za povratne informacije produžava se svakodnevno, dok usvojeni prijedlog ne bude dostupan na svim jezicima EU-a. Europska komisija promovira visoku razinu uključenosti građana u proces odlučivanja i izmjene zakonodavstva, stoga će na kraju procesa sažeti sve primljene povratne informacije i predstaviti ih Europskom parlamentu i Vijeću s ciljem uključivanja u konačni tekst zakona.

Sve ove informacije biti će dio bogatog programa konferencije OTPAD 2023 koja se održava u Zagrebu (hotel Westin) 25.09.2023.

http://www.komunal.hr/wp-content/uploads/2023/08/OTPAD-2023_EU-Factsheet_Food_Waste_EN-1.pdf

Prijave na info@komunal.hr ili +385 98 215 514

ČASOPIS KOMUNAL

 

 

 

Komentiranje nije dozvoljeno.