Uspješna 4. konferencija o komunalnoj infrastrukturi u Bruxellesu

Tema R&D, inovacija i projekata u komunalnom gospodarstvu

Potreba sve aktivnijeg sudjelovanja na razini EU u procesu odlučivanja u zaštiti okoliša došla je do svog punog izražaja. Četvrtu godinu za redom na Konferenciji o komunalnom gospodarstvu održanoj od 29. do 31.1.2018. u Londonu i Bruxellesu okupio se rekordan broj sudionika, donositelja odluka, komunalnih tvrtki, načelnika, gradonačelnika i župana te predstavnika sektorskih udruga i visoko-obrazovnih institucija.

Pred sektorima gospodarenja otpadom, vodoopskrbom, odvodnjom te održavanjem groblja u Hrvatskoj i susjednim zemljama stoje brojni izazovi, koji zahtijevaju sve veća ulaganja u istraživanje i obrazovanje stoga se glavna tema odnosila na „Investicije i inovacije u komunalnom gospodarstvu“.

Program je obuhvatio niz važnih predavača i tema, od zaštite okoliša i R&D u europskim politikama, međunarodne suradnje, obrazovanja do predstavljanja najboljih lokalnih projekata. Vrhunac događanja bio je stručni skup u Europskom parlamentu uz potporu Ivane Maletić, koja je u osigurala prisustvo renomiranih eurozastupnika Lamberta van Nistelrooija i Jana Olbrychta te Karen Dalgaard Sanning iz Opće uprave za okoliš (DG ENVI) i Roberta Schrödera iz Kabineta povjerenika Moedasa.

OVDJE pročitajte cijelo priopćenje.

Istaknuti su važni lokalni projekti i operativna pitanja s lokalne razine. U programu su aktivno sudjelovali direktor FZOEU Dubravko Ponoš, pomoćnik ministrice MRRFEU Davor Huška, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Udruge općina Martin Baričević, pomoćnica rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, Josip Hrgović iz Agencije za visoko obrazovanje, brojne jedinice lokalne samouprave među kojima i gradovi Osijek, Rijeka, Ludbreg, niz komunalnih tvrtki i udruga.

Posebna novost u programu je radni doručak u Europskom parlamentu, gdje su predstavnici JLS i institucija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine informirali hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu o aktualnim problemima i temama od interesa lokalne i regionalne samouprave.

Delegacija od 80 sudionika iz Hrvatske i BiH imala je priliku na licu mjesta upoznati se s uspješnim europskim primjerima upravljanja komunalnim uslugama u naselju Bella Vita, krematoriju l’Uccle de Bruxelles, pročistaču otpadnih voda Vallee du Hain, a omogućeno je i umrežavanje sa stručnjacima s poznatog sveučilišta Universite libre de Bruxelles.

Dio delegacije je boravak u Londonu iskoristio za bilateralne sastanke s i rasprave o mogućim ulagačkim projektima s veleposlanikom Nj. E. Igorom Pokazom, projektnim timom EBRD-a te stručnjacima s London School of Economics.

Najavljeno je i 5. izdanje konferencije, koje će se održati 30. siječnja 2019. u Bruxellesu.

Komentiranje nije dozvoljeno.