URBANA MOBILNOST U RIJECI: S radom započeo sustav riječkih električnih bicikala

Početkom ožujka Rijeka je uvela sustav javnih električnih bicikala – RiCikleta, kojim je građanima omogućeno iznajmljivanje 28 bicikala smještenih na četiri lokacije u gradu. RiCikleta je novi projekt Grada Rijeke i Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, ukupne vrijednosti 1,3 mil. KN.

Terminali za iznajmljivanje postavljeni su na četiri lokacije, po 7 bicikala na svakoj.  Radi se o „pametnim“ biciklima opremljenim informatičkim sustavom koji omogućuje GPS praćenje, najam i plaćanje putem QR koda te punjenje električne baterije na stalku terminala. Cijena najma bicikla je 10 kuna po satu, a maksimalno vrijeme korištenja je 3 sata. Prije isteka trosatnog perioda korisnik je dužan vratiti bicikl na jednu od četiri postojeće stanice sustava Ricikleta.

Ricikleta se može koristiti unutar administrativnih granica Grada Rijeke. Prvi su bicikle iz tog sustava provezli riječki biciklist Vladimir Miholjević i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. – Rijeka se ovim projektom priključuje gradovima koji promiču urbanu mobilnost, a Ricikleta će doprinijeti i kvaliteti života i zdravlju Riječanki i Riječana – naveo je Filipović, dodavši kako će se projekt širiti sukladno reakcijama građana i njihovom prihvaćanju ove usluge.

Komentiranje nije dozvoljeno.