SUFINANCIRANJE ZA GRADNJU PUNIONICA I POTICAJI ZA KUPNJU ELEKTRIČNIH VOZILA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u srijedu 8. svibnja objavio Javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica za električna vozila. Prema najavama, ovaj Poziv bit će „težak“ 5,8 mil.KN, a dio je niza aktivnosti kojima se želi potaknuti transformacija prometnog sustava u čišći i energetski učinkovitiji, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša ispušnim plinovima i bukom.

Početkom mjeseca također je objavljen javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila na koji je stiglo više od 2.400 prijava.  Tvrtke, obrtnici, jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije (izuzev udruga i zadruga) moći će tako za projekte postavljanja punionica dobiti do 40% opravdanih troškova, odnosno do 200.000 KN.

Za sufinanciranje prihvatljive su punionice minimalne ukupne snage 50kW DC ili 22kW AC, a tehnički koncept nije strogo reguliran pozivom, već je otvoren za raznovrsna rješenja glede naponskih sustava, snage, brzine punjenja te lokacije punionica i područja prometnih pravaca.

Komentiranje nije dozvoljeno.