STUPILI NA SNAGU VODNI ZAKONI: HGVIK zabrinut primjenom nekih odredbi

Dana 18.07.2019. prošlo je predviđenih 10 dana od objave u NN, čime su stupili na snagu Zakon o vodama, Zakon o vodnim uslugama te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, nedavno usvojeni u Saboru kao dio paketa vodnog zakonodavstva. Na ovomjesečnoj konferenciji VODE 2019. mogle su se čuti vrlo korisne i optimistične najave nastavka reformskog procesa vodnog sektora, no struka je upozorila kako se pod okriljem okrupnjavanja ne smije narušavati trenutne procese i usporavati postojeće investicije u vodnom gospodarstvu.

Elizabeta Kos, pomoćnica ministra u MZOE, je tom prilikom naglasila kako je s izrazito fragmentiranim postojećim sustavom, nemoguće očekivati provedbu velikih i zahtjevnih infrastrukturnih projekata, koji su u tijeku ili u pripremi i kako je reformski paket prije slanja u Sabor usuglašen sa strukom. Suprotno mišljenje u panel raspravi je iznio direktor varaždinskog Varkom-a Željko Bunić, ujedno i član uprave HGVIK-a, istaknuvši kako ima previše nelogičnosti u navedenom zakonskom paketu, a sve navedeno može dovesti do birokratizacije javnih isporučitelja, nažalost i do politizacije sektora te do upravljačke krize, zbog nove uloge skupštine u budućim društvima kapitala.

Državni tajnik u MZOE Mario Šiljeg najavio je veću zastupljenost predstavnika komunalnog sektora u radnim tijelima, koja će koordinirati daljnju provedbu nove regulative. Sektorski stručnjaci bliski HGVIK-u smatraju kako je prije okrupnjavanja potrebno riješiti niz nelogičnosti, bilo u ustroju na terenu ili izmjenom ovih ”novih svježih pravila”, a dio analitičara smatra kako će dio usvojene regulative ubrzo završiti na ”popravnom i doradi u Saboru”.

Komentiranje nije dozvoljeno.