RIJEKA DOBILA PRVI APARAT ZA PROIZVODE BEZ AMBALAŽE: Cilj je smanjiti gomilanje plastičnog otpada

U prizemlju zgrade riječke Čistoće odnedavno se nalazi prvi riječki samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže – Bert. Time je omogućena kupovina i korištenje svakodnevnih potrepština bez gomilanja potrošne ambalaže.

Automat nudi čitav niz ekoloških proizvoda malih proizvođača i to po nabavnim cijenama. Glavni cilj je smanjiti korištenje jednokratne ambalaže, a ovime se nastoji potaknuti građane da odgovornije pristupaju svojim potrošačkim navikama. Sada na jednome mjestu mogu, uz ambalažu koju donose sami, kupiti ulja, ocat, biološka sredstva za čišćenje, deterdžente i šampone.

Iz čistoće najavljuju da će se automat uskoro preseliti u gradsku radionicu Riperaj, gdje će od jeseni građani moći i popravljati male kućanske uređaje, namještaj, odjeću i slično, a sve kako bi se stare stvari korisno iskoristile.

Jedan je od ciljeva ovog projekta poticanje građana da se ne stvara otpad, zapravo da ga se što manje stvara, da se predmeti popravljaju i da ih se koristi višekratno – rekao je Milan Zagorec iz KD Čistoća.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.