REDUKCIJA VODE U ISTRI: Suša uzrokovala probleme na vrhuncu sezone

Zbog dugotrajne suše i smanjenih količina vode u izvorištima, Istarska županija donijela je mjere redukcije korištenja pitke vode I. stupnja. Time se od danas zabranjuje zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena, upotreba tuševa na plažama, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza te pranje javnih površina, ulica i trgova, a jedina iznimka su tržnice i ribarnice.

Mjere će biti na snazi dok se hidrološke prilike ne stabiliziraju. “Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere”, rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić. “Svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju”, rekao je.

“Situacija s našim izvorištima koji se koriste u sustavu naše javne vodoopskrbe definitivno nije dobra. Svi izvori su u daleko lošijoj situaciji  nego što su bili 2012.  godine. U ovom trenutku jedino akumulacijsko jezero Butoniga ima nešto veće količine vode, tako da se nadamo da neće biti problema”, istaknuo je direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić.

Photo by K Adams on Unsplash

Nadzor provođenja mjera obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava sve dok traju mjere.

Komentiranje nije dozvoljeno.