PUTNICI U TRAMVAJIMA KAO DOSTAVLJAČI PAKETA?: Bečani razmatraju opciju koja bi imala pozitivan utjecaj na okoliš

Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“ započelo je s provođenjem studije izvedivosti pilot-projekta u okviru kojeg bi transport paketa preuzeli putnici u tramvaju. Ovakvim bi se načinom dostave, ističu, smanjile emisije ugljikovog dioksida, ali i gustoća prometa u austrijskom glavnom gradu. Sljedeća dva mjeseca građani tako mogu sudjelovati u anketi koja bi trebala pokazati može li se ova ideja uspješno realizirati.

Naime, od početka pandemije zabilježen je porast u online kupnji, pa tako i Bečani naručuju oko 96 milijuna paketa godišnje. Staklenički plinovi koji se emitiraju transportom paketa mogli bi se smanjiti čak i do 20 posto kada bi putnici tramvajskih linija preuzeli ulogu dostavljača. Time bi se znatno utjecalo i na gužvu na ulicama austrijske prijestolnice. U prosjeku pola milijuna Bečana dnevno koristi tramvaje, pa bi se taj oblik prijevoza s obzirom na  razgranatu mrežu tramvajskih linija mogao optimalno kombinirati s dostavom paketa. Kako je prilikom predstavljanja projekta izjavio Peter Hanke, član bečkog poglavarstva zadužen za javni prijevoz, Beču su neophodne inovativne ideje poput ove. Putnici u tramvaju zajedničkim snagama mogu pridonijeti povećanju životne kvalitete i zaštiti okoliša, dodao je.

Hanke se nada kako će mnogi Bečani sudjelovati u anketi o pilot-projektu koja će trajati sljedeća dva mjeseca, a sama studija izvedivosti koju provodi bečko poduzeće za javni prijevoz u suradnji s društvom za primijenjena istraživanja „Frauenhofer Austrija“ trajat će do ožujka 2022. Između ostalog, ispitat će jesu li i pod kojim uvjetima putnici spremni preuzimati i dostavljati pakete i na kojem bi se mjestu to vršilo te koja je maksimalna veličina paketa prihvatljiva.

Ovako bi to trebalo izgledati u budućnosti: Aplikacija analizira dnevnu rutu sudionika projekta i predlaže pakete koji bi se inače transportirali tim putem. Putnici bi zatim pomoću QR koda preuzimali i dostavljali pakete u za to predviđeno mjesto na tramvajskim stanicama.

„Naš cilj je poticati održivost. Ako znanost, poduzetništvo i društvo surađuju, može se postići puno toga“, izjavili su iz društva za primijenjena istraživanja.

Komentiranje nije dozvoljeno.