POZITIVNI REZULTATI PILOT PROJEKTA: Smanjiti otpad od hrane u hotelima itekako je moguće

Konačni rezultati pilot projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste” predstavljeni su na konferenciji za medije u Osijek. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta tijekom prošle godine provodio je pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“.

Cilj projekta bio je ispitati postoji li mogućnost uštede i smanjivanja otpada u hotelskim kuhinjama, a provedba se odvijala u dva hrvatska hotela – u Osijeku i Puli. Dobiveni rezultati slični su onima iz drugih europskih istraživanja, a pokazuju da stvaranju otpada najviše pridonose tjestenina, kruh i ostali proizvodi od žitarica.

Foto: FZOEU

Voditeljica službe u Fondu i koordinatorica pilot projekta, Vesna Cetin Krnjević, navodi da su u hotelu Osijek otkrili da se značajne količine otpada stvaraju od kruha – što je potaknulo menadžment da promjene njegov normativ, rezultirajući smanjenjem otpada od kruha za vrlo značajnih 50 posto.

Pokazalo se da je, osim edukacije hotelskog osoblja, hotelskim kućama od iznimne važnosti bilo i prilagoditi način komunikacije prema gostima jer su oni ti koji racionaliziraju količinu porcija. ”Nenametljivo prenijeti poruku gostima da na svoj tanjur uzmu onoliko hrane koliko mogu pojesti je uspjelo kroz posluživanje manjih tanjura, ali i putem poruka na malim šatorima koji su postali neizostavan sadržaj na našim stolovima”, navodi direktorica hotela Osijek Sandra Đurđević.

Voditeljica službe u Fondu i koordinatorica pilot projekta Cetin Krnjević ističe svoje zadovoljstvo dobivenim rezultatima i odazivom dionika te naglašava da je unatoč provedbi u samo dva hotela, njegov potencijal u vidu mudrog gospodarenja otpadom itekako prepoznat.

Foto: FZOEU

S obzirom na utjecaj hotelskog sektora na okoliš, usmjerenost ka zelenom poslovanju je očekivana i izgledna. „Pilot projekt je potaknuo interes i drugih hotela koji nam se javljaju što nas jako veseli jer će se time smanjiti otpad od hrane, a to je biootpad kojeg još uvijek u velikoj mjeri odlažemo na odlagališta. Biootpad ima velik utjecaj na okoliš – točnije na podzemne i površinske vode, tlo, zrak i emisije stakleničkih plinova. Provedbom projekta djelujemo ekonomski, ekološki i gospodarski na problem. To je koristan ekološki projekt koji ima budućnost i kojim se jako ponosimo“, smatra načelnica sektora u Fondu Maja Feketić.

Sredinom lipnja, Fond je objavio i Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada u hotelima, čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna. Za nabavu novih dehidratora ili digestora, hoteli po jednom zahtjevu mogu dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno maksimalnih 150 tisuća kuna.

Da su uštede moguće, Hotel Osijek demonstrirao je na vlastitom primjeru. Primjenom dokazanih i učinkovitih metoda smanjenja otpada od hrane, i drugi hoteli mogu postići značajna poboljšanja. Shodno tome, projekt će nastaviti i u drugim hrvatskim hotelima, a s vremenom i u drugim ustanovama s velikim kuhinjama.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.