Poruke s konferencije u Posušju: Rješavanje odvodnje općine Posušje od interesa je za širu regiju!

U Posušju je 11.11. održana konferencija naziva “Financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova u BiH”. Nazočili su mu politički dužnosnici sa svih razina vlasti iz BiH, te stručnjaci iz područja voda i zaštite okoliša kako iz naše zemlje, tako i iz Republike Hrvatske.

Skup je otvorio Općinski načelnik Branko Bago, koji se u svom prigodnom govoru osvrnuo na osnovne značajke Posušja, s posebnim naglaskom na vodne i ostale prirodne resurse te njihovo očuvanje:
-Slivne vode u gradu i okolici te otpadne vode su danas naš najveći problem i izazov. Naime, širenje grada zadnjih 50-ak godina nije pratila izgradnja sustava otpadnih i oborinskih voda i njihovo adekvatno tretiranje , tako da je danas ovaj problem veliki problem Posušja kao grada, ali i svih  područja, podzemnih slivova , izvora , rijeka , stanovnika koji se nalaze na nižim nadmorskim visinama u odnosu na Posušje, kako u BiH tako i u RH. Naše kraško vodopropusno tlo je razlog zbog koje posuške otpadne vode ,na žalost , uzrokuju sve daljnje ekološke negativnosti sve do samog Jadranskog mora, kazao je načelnik Bago. Također je naveo kako je prioritet ojačanje institucionalnih kapaciteta i što bolja spremnost za apliciranje na EU natječaje, pri čemu će pomoći praktična iskustva iz RH u ovom području.

Potom su izlaganja održali direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar Damir Mrđen, i Ivan Antunović, ispred poduzeća Integra doo Mostar. Oni su govorili o onečišćenju podzemnih voda na širem području Jadranskog mora, odnosno o hidrogeološkim istraživanjima na području općine Posušje.
Tijekom ovog skupa obratio se i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić koji je kazao kako pitanje odvodnje nije samo lokalne prirode već uključuje šire područje Hercegovine i cijelog Jadrana. -To bi nas trebalo nagnati da dublje promišljanje i razvijanje svijesti o očuvanju vode kao značajnog resursa, kazao je Ćosić.
Pokrovitelj skupa dr. Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH, na ovaj skup uputio je izaslanicu Borjanu Krišto, zamjenicu predsjedavajućeg PS BiH.

U svom govoru gđa Krišto izrazila je nadu kako će današnji skup utrti put financijskim tijekovima iz europskih fondova i viših razina za rješenje spomenutih komunalnih problema.
Ivan Del Vechio, veleposlanik RH u BiH, tijekom obraćanja, načinio je poveznicu između rješenja komunalnih problema u Posušju i Hercegovini s očuvanjem Jadrana. -Nužnost je održati čisti plavi Jadran, kako bi se dodatno razvijao turizam u Republici Hrvatskoj, kazao je Del Vechio.
Mara Pavelić, voditeljica Sektora za zaštitu voda iz Hrvatskih voda, istaknula je kako je strateški cilj RH održati čistu i pitku vodu. Također je ponudila pomoć u razmjeni iskustava vezanih uz apliciranje i realizaciju projekata financiranih iz fondova EU.
Video vezom iz Bruxellesa nazočnima se obratila Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica izaslanstva za odnose s BiH:
-Pozdravljam proaktivu općine Posušje da riješi pitanje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ja ću bit glas BiH, otvarat ću važne razvojne teme i zauzimat ću se za pronalazak brzih i učinkovitih rješenja. kazala je Šuica.

U zadnjem bloku stručnog skupa razgovaralo se o prijedlozima i rješenjima. U panel diskusiji su sudjelovali Ivan Jurilj, direktor REDAH-a; Josip Polić, ispred Europske banke za obnovu i razvoj, kao i Tomislav Oberman ispred poduzeća Hidrokonzalt doo.
Na kraju prenosimo dojam svih sudionika, koji su uz riječi hvale istaknuli kako je ovakav stručni skup bio nužan da bi se krenulo sa što konkretnijim aktivnostima u području očuvanju voda i zaštite okoliša kako na lokalnoj razini, tako i na razini Hercegovine i području Jadranskog sliva. Sve navedeno izravno utječe ne samo na gospodarski aspekt već i na kvalitetu života stanovništva na ovom području.

Komentiranje nije dozvoljeno.