PORTUGALSKA PLUTAJUĆA VJETROTURBINA: Nova vjetroelektrana proizvodit će električnu energiju za 60.000 portugalskih kućanstava

Na samom sjeveru Portugala, 20 km od Viane do Castelo, završava se instalacija najveće svjetske plutajuće vjetroturbine. Očekuje se da će vjetroturbina snage 8.4 MW početi s radom do kraja godine.

Riječ je o prvoj od tri vjetroturbine koje će biti  instalirane u sklopu nove priobalne vjetroelektrane WindFloat Atlantic, ukupne snage od 25 MW. Turbine će lancima biti usidrene na dubini od 100 m, a svaka trokutasta plutajuća platforma bit će visoka 30m. Turbine će imati promjer rotora od 164 m, a vrh će se nalaziti na visini od 190 m.

Plutajuće vjetroturbine nam omogućuju korištenje energije vjetra u vodama koje su previše duboke za konvencionalne priobalne vjetroelektrane s čvrstim temeljima koje se instaliraju na moru gdje je dubina obično manja od 60 metara. Ovaj tehnološki napredak će nam svakako omogućiti bržu globalnu energetsku tranziciju – rekao je J. Wiernicki, predsjednik uprave i izvršni director ABS-a, tvrtke odgovorne za instalaciju nove turbine.

WindFloat tehnologija tako će omogućiti pristup ogromnim neiskorištenim izvorima energije vjetra u blizini dubokih voda, a očekuje se da će njihova vjetroelektrana proizvoditi dovoljno električne energije za 60.000 kućanstava.

Komentiranje nije dozvoljeno.