Porast potrošnje energije – gradovi trebaju ići prema pametnim i decentraliziranim energetskim rješenjima i većoj primjeni OIE

Ključnu ulogu na putu prema održivoj upotrebi energije u budućnosti će igrati urbane sredine, u kojima već danas živi glavnina svjetskog stanovništva. To pokazuju i primjeri svjetskih metropola Stockholma i Frankfurta, koji su postavili ambiciozne ciljeve potpunog napuštanja fosilnih goriva do 2040., odnosno 2050., dok je cilj Seoula u manje od 3 godine (do 2020.) postići potpunu energetsku neovisnost putem obnovljivih izvora energije.

Ovi gradovi, osim ulaganjem u OIE, ambiciozne ciljeve planiraju postići i prelaskom na električne automobile te sustave grijanja/hlađenja na OIE, što može pomoći smanjiti onečišćenje zraka. O ovim se temama raspravljalo na godišnjoj radionici međunarodne energetske agencije (IEA) u Parizu, gdje su predstavnici vlasti, industrije i energetike raspravljali o doprinosu lokalnih energetskih rješenja u  razvoju inovativnih ekoloških rješenja u dekarbonizaciji energetike. Više o radionici možete pronaći ovdje.

Komentiranje nije dozvoljeno.