PLUTAJUĆI OTPAD UGROZIO RAD HIDROELEKTRANE VIŠEGRAD

U Bosni i Hercegovini, na rijeci Drini, počelo je uklanjanje otpada koji je ugrozio rad Hidroelektrane “Višegrad” koje prijeti ekološkom katastrofom. Pretpostavlja se da bi čišćenje moglo potrajati i do mjesec dana, a otpad je ugrozio i proizvodnju struje.
Oko četiri tisuće metara kubnih plutajućeg otpada stiglo je na krunu brane u Višegradu zbog pucanja posebnog lančanika, što bi moglo ugroziti rad HE na Drini, rekao je direktor ove tvrtke Nedeljko Perišić koji naglašava kako je zbog velike količine vode koja je proteklih dana prošla kroz rijeku Drinu pukao gornji lanac koji bi trebao zadržati plutajući otpad i s kojim hidroelektrana već desetljećima ima problema.
„Naši su radnici uspjeli sanirati problem i spojiti gornji lančanik, tako da moramo popraviti otpad s krunice. Zadatak nam je angažirati vlastite snage i tvrtke koje se bave tim problemom kako ne bi dopustili ugrožavanje proizvodnje u našoj hidroelektrani“  naglasio je Perišić.
Navodno, gornjem toku rijeke Drine ima na desetke tisuća kubnih metara plutajućeg otpada koji dolazi u pritoke rijeke Drine, počevši od rijeka Prače, Tare, Pive, a ponajviše rijeke Lim. Problem nekoliko tisuća kubnih metara plutajućeg otpada na rijekama Lim, Tari i Drini, koji ugrožava rad Višegradske hidroelektrane i nakon više od dvije godine, bio je tema trilateralnog sastanka resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore koji je održan u Višegradu na kojem nažalost nisu donijete nikakve konkretne mjere.

Komentiranje nije dozvoljeno.