PLENKOVIĆ: Vodno-komunalni projekti idu dalje, a neiskorištena sredstva ćemo prenamijeniti!

 

Na sjednici Hrvatskog sabora zastupnici su raspravljali o prvoj grupi zakona iz Vladinog paketa za pomoć gospodarstvu, odnosno zakonskim rješenjima koja se odnose na financije te na turistički sektor. Nakon što su premijer Andrej Plenković te nadležni ministri predstavili paket zakonskih izmjena i dopuna uslijedila je rasprava na kojoj su se pokrenule i neke komunalne teme.

Vodno-komunalni projekti

Nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka zanimalo je što će biti s naknadom za slivne vode i već ugovorenim projektima iz područja vodno-komunalnog gospodarstva. – Zanima me jedna stvar vezana uz Hrvatske vode, odnosno naknade za slivne vode. Nju plaćaju i poduzetnici i građani, hoće li se po tom pitanju nešto poduzeti? Isto tako, hoće li već potpisani ugovori biti ispoštovani? – upitao je premijera. – Svi ugovori koji su potpisani, a to su ogromni projekti kojima se čitav niz europskih sredstava koristi za aglomeracije koje su posebno važne za dizanje kvalitete života, će se nastaviti. Dapače, imamo signale iz Komisije da žele da iskoristimo sva sredstva, odnosno sve ono što nije alocirano može se fleksibilno koristiti za druge projekte, a osobito za suzbijanje ove krize – poručio je premijer Plenković.

Obustavljanje javnih poziva?

Zastupnica MOST-a Sonja Čikotić je rekla kako je začuđuju dvije odluke o obustavljanju javnih poziva za javne nabave te kako ostaju samo osnovni rashodi neophodni za funkcioniranje države. Isto tako, zanimalo ju je zašto je ministar financija arbitar za to. – Začuđuju me vaše dvije odluke koje govore da će se obustaviti svi javni pozivi i sve nabave iz svih izvora financiranja. Piše da će ostati samo oni rashodi za osnovno i neophodno funkcioniranje pojedinih tijela. Isto tako mi nije jasno zašto u istoj odluci stoji da će se ministru financija dati mogućnost da bude arbitar i da će se svaki korisnik morati njemu obratiti. To znači da je ministar iznad odluka Vlade – rekla je Čikotić. – Nijedan ministar nije iznad odluka Vlade. Poanta u ovakvoj krizi je namaknuti sredstva koja nismo planirali. Projekti će ići kako su dogovoreni uz odgovarajuću kontrolu nadležnog ministarstva – odgovorio je Plenković.

Otvaranje zelenih tržnica

Ivan Lovrinović (PH) pitao je zašto ne rade tržnice, te upozorio kako je u trgovačkim centrima mogućnost zaraze veća. Isto tako, predložio je da se svi viškovi hrane otkupe od seljaka i podijele potrebitima. – Zar vam nije neobično da ste dopustili da zelene tržnice ne rade, a dućani oko njih rade? Logično je da je na otvorenom prostoru manja mogućnost zaraze. Dolazi Uskrs, otkupite tržišne viškove od seljaka, i putem Crvenog križa i drugih institucija podijelite ih svim potrebitima – poručio je Lovrinović. Premijer je odgovorio kako ne smije biti viškova hrane koja će propasti, a otkupit će ih ili država ili trgovački lanci. Rekao je i kako će za otvaranje zelenih tržnica tražiti mišljenje stručnjaka. – Od epidemiologa ćemo tražiti kako napraviti taj korak, jer svako naglo popuštanje može biti opasno. Moramo biti izrazito oprezni – zaključio je Plenković.

Komentiranje nije dozvoljeno.